Eten op Gran Canaria
De internationale keuken heerst op Gran Canaria. Het maakt niet uit
van welke smaak je houdt, de kans is groot dat je hem op Gran Canaria
vindt. Op Gran Canaria barst het van de eetgelegenheden waarbij
vrijwel elke keuken wel vertegenwoordigd is. Eten geschiedt hier niet
alleen in restaurants. In kleine dorpjes is het vaak de lokale bar die
een bescheiden kaart aan simpele gerechten aanbiedt. De enorm
toegenomen populariteit van tapas onder toeristen heeft ertoe geleid
dat vooral deze kleine gerechten ook gedurende de lunch al aangeboden
worden in de dorpsbarretjes.
Canarische keuken
Eten op Gran Canaria lijkt in veel opzichten op wat er op andere
Canarische Eilanden aangeboden wordt. Wat er op de kaart staat wordt
als het goed is bepaald door de locatie waar je gaat eten. In de
typische vissersdorpen zullen vis en schaaldieren de menukaart
domineren. Wat is er dan ook lekkerder voor visliefhebbers om de
vangst van de dag ‘s avonds op het bord te krijgen. Heerlijk gegrilde
vis met wat zeezout, olijfolie en kruiden is een veel opgediend
gerecht langs de kust van Gran Canaria. Een lekker bijgerecht zijn de
typische Canarische aardappeltjes. Deze in de schil bereide
aardappeltjes worden geserveerd met een pikante rode saus (mojo rojo).
Andere gerechten die veel voorkomen binnen de Canarische keuken zijn
soepen en stoofgerechten, waarbij de beschikbaarheid aan ingrediënten
bepaalt hoe het gerecht er uit komt te zien.
Internationale keuken
Nederlands, Duits, Italiaans, Mexicaans, Chinees.... je kunt het
allemaal vinden op Gran Canaria. De meeste Nederlandse restaurants
zijn een soort van veredelde snackbars. Culinaire hoogstandjes moet je
in de Hollandse eetgelegenheden niet verwachten. Hiermee voldoen deze
restaurants aan het verwachtingspatroon van de Nederlandse toeristen,
die tussen de tapas, pasta en vis gewoon eens zin hebben in een
simpele portie saté met patat of een oerhollandse snack. De meeste
Chinese restaurants zijn gebaseerd op buffetten, waarbij je voor
belachelijk lage bedragen je buik rond kunt eten.
Prijzen
De tijd van goedkoop eten op Gran Canaria
zijn over. De prijzen liggen inmiddels redelijk dicht in de buurt van
de prijzen die op het Europese vasteland gehanteerd worden. Onderlinge
prijsverschillen worden vooral bepaald door locatie en kwaliteit van
het eten. Op een drukke locatie in een toeristisch gebied voor weinig
geld eten betekent meestal dat je concessies doet wat betreft de
kwaliteit van het gebodene. Voor een goede maaltijd betaal je meer
geld. Dat heeft gewoonweg te maken met een hogere inkoopsprijs van
ingrediënten en/of een hoger loon van de kok die zijn geld dan vaak
weer wel waard is.
Ontbijt
De ontbijttijden zijn vergelijkbaar met
die van ons. De meeste hotels serveren het ontbijt vanaf 7 of 8 uur ‘s
morgens. De Canarios ontbijten vaak vrij beperkt. Wat men eet heeft
vooral te maken met het tijdstip waarop het ontbijt genuttigd wordt.
Is dit wat later in de ochtend dan is er een grotere kans dat er meer
hartige producten op tafel komen.
Lunch
Tussen 13 en 14 uur schuiven de Canarios
aan voor een uitgebreide lunch. Een twee of drie gangen lunch met een
warme hoofdmaaltijd is normaal op Gran Canaria. Dit wordt meestal nog
aangevuld met kleine hapjes zoals brood, olijven of kaas. Bij de lunch
drinken de Canarios wijn of bier. Daarnaast komt er vrijwel standaard
ook een fles mineraalwater op tafel.
Tapas
Omdat de lokale mensen gewend zijn om het
avondeten veel later te nuttigen dan ons, is het eten van kleine
snacks aan het einde van de middag niet ongebruikelijk. Deze tapas
worden vaak tussen vijf en zeven uur genuttigd.
Avondeten
Toeristen herken je buiten hun uiterlijk
vaak ook aan het tijdstip waarop ze aan willen schuiven voor het
avondeten. Canarios gaan aan tafel vanaf een uur of negen ‘s avonds.
Op datzelfde tijdstip heeft het gros van de Nederlandse toeristen hun
buikje al rond gegeten. Het diner is vergelijkbaar met de lunch. Dit
keer ook weer twee of drie gangen, eventueel aangevuld met wat extra
hapjes. Onder het genot van de nodige drank wordt er uitgebreid en
langdurig getafeld. In de meeste restaurants kun je zelfs na tien uur
nog aanschuiven om te gaan eten. In Nederland wordt je dan vaak
aangekeken alsof je uit een andere tijdzone komt.
Brood
Houd er rekening mee dat veel restaurants
tegenwoordig ongevraagd brood op tafel zetten. Voor dit brood moet je
vaak een vast bedrag per persoon betalen, wat bij een tafelgezelschap
van vier personen kan variëren van twee euro tot zelfs meer dan tien
euro.
|