Handige tips en nuttige informatie over Gran Canaria

U bent hier: Alles over Gran Canaria / eten
 

top 10 bezienswaardigheden top 10 bezienswaardigheden
beste reistijd Gran Canaria beste reistijd Gran Canaria
weer & klimaat van Gran Canaria het weer op Gran Canaria

Gran Canaria:
 ● algemene informatie
 ● attracties
 ● bezienswaardigheden
 ● boottocht
 ● dolfijnen
 ● drinken
 ● eten
 ● kamperen
 ● naturisme
 ● sport
 ● timesharing
 ● veiligheid
 ● vervoer
 ● weer
 ● winkelen
 ● winterzon
 ● zon
 Plaatsen op Gran Canaria:
 ● Aguímes
 ● Arguineguín
 ● Costa Meloneras
 ● Dunas de Maspalomas
 ● Galdár
 ● Gran Chaperral CC
 ● Guayadeque
 ● Jardín Canario
 ● Las Palmas
 ● Mogán
 ● Molino de Viento
 ● Pico de Bandama
 ● Playa del Inglés
 ● Puerto de las Nieves
 ● Puerto de Mogán
 ● Puerto Rico
 ● Roque Nublo
 ● San Bartelomé de Tirajana
 ● Santa Lucía
 ● Sioux City
 ● Teror
 ● Valle de Agaete
 Vakantie:
 ● last minute aanbiedingen
 ● op vakantie naar Gran Canaria?
 ● overnachten
 ● reisgidsen
 ● vliegen naar Gran Canaria
 Meer informatie over Gran Canaria:
 ● sites over Gran Canaria
 ● Gran Canaria voor beginners

© alle rechten voorbehouden - cookiebeleid

Gran Canaria eten
Eten op Gran Canaria

De internationale keuken heerst op Gran Canaria. Het maakt niet uit van welke smaak je houdt, de kans is groot dat je hem op Gran Canaria vindt. Op Gran Canaria barst het van de eetgelegenheden waarbij vrijwel elke keuken wel vertegenwoordigd is. Eten geschiedt hier niet alleen in restaurants. In kleine dorpjes is het vaak de lokale bar die een bescheiden kaart aan simpele gerechten aanbiedt. De enorm toegenomen populariteit van tapas onder toeristen heeft ertoe geleid dat vooral deze kleine gerechten ook gedurende de lunch al aangeboden worden in de dorpsbarretjes.

 

Canarische keuken

Eten op Gran Canaria lijkt in veel opzichten op wat er op andere Canarische Eilanden aangeboden wordt. Wat er op de kaart staat wordt als het goed is bepaald door de locatie waar je gaat eten. In de typische vissersdorpen zullen vis en schaaldieren de menukaart domineren. Wat is er dan ook lekkerder voor visliefhebbers om de vangst van de dag ‘s avonds op het bord te krijgen. Heerlijk gegrilde vis met wat zeezout, olijfolie en kruiden is een veel opgediend gerecht langs de kust van Gran Canaria. Een lekker bijgerecht zijn de typische Canarische aardappeltjes. Deze in de schil bereide aardappeltjes worden geserveerd met een pikante rode saus (mojo rojo). Andere gerechten die veel voorkomen binnen de Canarische keuken zijn soepen en stoofgerechten, waarbij de beschikbaarheid aan ingrediënten bepaalt hoe het gerecht er uit komt te zien.

Internationale keuken

Nederlands, Duits, Italiaans, Mexicaans, Chinees.... je kunt het allemaal vinden op Gran Canaria. De meeste Nederlandse restaurants zijn een soort van veredelde snackbars. Culinaire hoogstandjes moet je in de Hollandse eetgelegenheden niet verwachten. Hiermee voldoen deze restaurants aan het verwachtingspatroon van de Nederlandse toeristen, die tussen de tapas, pasta en vis gewoon eens zin hebben in een simpele portie saté met patat of een oerhollandse snack. De meeste Chinese restaurants zijn gebaseerd op buffetten, waarbij je voor belachelijk lage bedragen je buik rond kunt eten.

 

Prijzen

De tijd van goedkoop eten op Gran Canaria zijn over. De prijzen liggen inmiddels redelijk dicht in de buurt van de prijzen die op het Europese vasteland gehanteerd worden. Onderlinge prijsverschillen worden vooral bepaald door locatie en kwaliteit van het eten. Op een drukke locatie in een toeristisch gebied voor weinig geld eten betekent meestal dat je concessies doet wat betreft de kwaliteit van het gebodene. Voor een goede maaltijd betaal je meer geld. Dat heeft gewoonweg te maken met een hogere inkoopsprijs van ingrediënten en/of een hoger loon van de kok die zijn geld dan vaak weer wel waard is.

Ontbijt

De ontbijttijden zijn vergelijkbaar met die van ons. De meeste hotels serveren het ontbijt vanaf 7 of 8 uur ‘s morgens. De Canarios ontbijten vaak vrij beperkt. Wat men eet heeft vooral te maken met het tijdstip waarop het ontbijt genuttigd wordt. Is dit wat later in de ochtend dan is er een grotere kans dat er meer hartige producten op tafel komen.

Lunch

Tussen 13 en 14 uur schuiven de Canarios aan voor een uitgebreide lunch. Een twee of drie gangen lunch met een warme hoofdmaaltijd is normaal op Gran Canaria. Dit wordt meestal nog aangevuld met kleine hapjes zoals brood, olijven of kaas. Bij de lunch drinken de Canarios wijn of bier. Daarnaast komt er vrijwel standaard ook een fles mineraalwater op tafel.

Tapas

Omdat de lokale mensen gewend zijn om het avondeten veel later te nuttigen dan ons, is het eten van kleine snacks aan het einde van de middag niet ongebruikelijk. Deze tapas worden vaak tussen vijf en zeven uur genuttigd.

Avondeten

Toeristen herken je buiten hun uiterlijk vaak ook aan het tijdstip waarop ze aan willen schuiven voor het avondeten. Canarios gaan aan tafel vanaf een uur of negen ‘s avonds. Op datzelfde tijdstip heeft het gros van de Nederlandse toeristen hun buikje al rond gegeten. Het diner is vergelijkbaar met de lunch. Dit keer ook weer twee of drie gangen, eventueel aangevuld met wat extra hapjes. Onder het genot van de nodige drank wordt er uitgebreid en langdurig getafeld. In de meeste restaurants kun je zelfs na tien uur nog aanschuiven om te gaan eten. In Nederland wordt je dan vaak aangekeken alsof je uit een andere tijdzone komt.

Brood

Houd er rekening mee dat veel restaurants tegenwoordig ongevraagd brood op tafel zetten. Voor dit brood moet je vaak een vast bedrag per persoon betalen, wat bij een tafelgezelschap van vier personen kan variëren van twee euro tot zelfs meer dan tien euro.
 

Gran Canaria...  vakantie eiland met twee gezichten