Sluiten

Gáldar

Galdar

In het noorden van Gran Canaria ligt het dorp Gáldar. Deze tussen kale vulkaanheuvels gebouwde plaats geeft je absoluut het gevoel in een authentieke Canarische plaats terecht gekomen te zijn. Het centrale punt van Gáldar is het Plaza de Santiago. Dit plein herbergt volgens sommige bronnen de oudste drakenboom van het eiland. Het zou aan het begin van de achttiende eeuw geplant zijn. De Iglesias de Santiago de los Caballeros is dominant aanwezig op het plein. De kerk past prachtig in het decor van het dorp. Schuin tegenover de kerk staan twee authentieke barretjes, waar bier, wijn en tapas centraal staan. De Iberische hammen hangen hier volgens lokaal gebruik aan het plafond.

Feria

Feria in Galdar

Enkele keren per jaar is het “Feria” in Gáldar. Dit feest concentreert zich vooral rondom het Plaza de Santiago in Gáldar. Verwacht hier geen grote toeristische markt zoals je ze in de grote toeristenplaatsen ziet. Hier geen tientallen kraampjes met namaaktassen, zonnebrillen en dezelfde souvenirs die je overal ziet. Nee, hier koop je lokale kaas, verse mojo (pikante Canarische saus) of met de hand gemaakte vogelkooitjes. Als je op zondag in de buurt bent moet je zeker een kijkje nemen op de markt. Aansluitend lekker een drankje en hapje tussen de lokale mensen, want toeristen zie je hier bijna niet. Verder is er volop amusement en worden er allerlei workshops gehouden. Deze Feria wordt normaal gesproken op zaterdag en zondag gehouden.

De reguliere weekmarkt van Gáldar vindt op de donderdagen plaats. De kraampjes staan dan van 8 uur ’s morgens tot 2 uur ’s middags opgesteld in het centrum van Gáldar. Behalve wat streekproducten (o.a. fruit, kaas, groente en brood) wordt er dan ook kleding, (namaak)zonnebrillen en (namaak)tassen verkocht.

Cueva Pintada

Cueva Pintada

De beschilderde grot (Cueva Pintada) werd volgens de archeologen meer dan tweeduizend jaar geleden door de lokale bewoners beschilderd. Nu vormt het de bezienswaardigheid waar een archeologisch museum omheen gebouwd is. De schilderingen zelf zijn goed beschermd door glas, waardoor het hopelijk nog voor vele generaties na ons te zien is. Voorafgaand aan het bezoek aan de archeologische site en de grot krijg je twee films te zien met daar in de historie van de grot en de verovering van de Spanjaarden van de Canarische Eilanden.

Andere bezienswaardigheden in Gáldar

drie eeuwen drakenboom

De archeologische schat Cueva Pintada is de belangrijkste bezienswaardigheid van Gáldar. Maar er is meer te zien in dit prachtige Canarische dorpje. Zo staan er een aantal historische gebouwen zoals de Casa Museo Antonio Padrón, het oude casino en het Casas Consistoriales. In dit oude stadhuis staat een meer dan drie eeuwen drakenboom. Het is de oudste drakenboom van heel Gran Canaria. Hij is inmiddels zo groot dat hij vrijwel het hele binnenplein van het oude stadhuis in beslag neemt.

Het Teatro Consistorial de Gáldar staat aan het oude stadhuis vast. Je kunt vanuit het stadhuis zo dit oude theater binnen lopen. Het Teatro Consistorial wordt als een van de beste historische theaters van de Canarische Eilanden beschouwd. Achter de academisch classicistische buitenkant gaat een prachtig ingerichte theaterzaal schuil. Het meest opvallende element is het plafond. Deze symboliseert de oude drakenboom die in het stadhuis staat.

Een laatste bezienswaardigheid die we uit willen lichten is de lokale overdekte markt van Gáldar. Deze wordt La Revoca of Mercado Minucipal de Gáldar genoemd. Achter de in 1945 ingehuldigde entree kun je genieten van de geuren van verse lokale producten. Vrijwel alles wat hier verkocht wordt, wordt in de buurt van Gáldar verbouwd of geproduceerd. Binnen de muren zijn er verschillende voorbeelden van het opmerkelijke artistieke erfgoed van de gemeente, in zijn geval vertegenwoordigd door de muurschilderingen van Diego Higueras die eer bewijzen aan de schilder Antonio Padrón of aan de Cueva Pintada, een juweel van pre-Spaanse kunst, en in de allegorische werken over de zee en de aarde is het werk van de Galicische beeldhouwer Juan Borges Linares.

Foute informatie

Soms kom je op internet informatie tegen waarvan je ziet dat het niet klopt. Zo hebben we ergens gelezen dat Gáldar op een hoogte van maar liefst 1700 meter boven de zeespiegel ligt en dat het daardoor vooral in de winter koud kan zijn in Gáldar. Deze informatie klopt niet. Het plaatsje Gáldar ligt op een gemiddelde hoogte van ongeveer 124 meter boven zeeniveau. Binnen de gemeentegrenzen vind je wel bergen die een flink stuk hoger zijn en tot pieken van 1700 meter reiken. Het dorp zelf ligt aan de voet van het berggebied en is daardoor een flink stukje warmer.

Gáldar