Handige tips en nuttige informatie over Gran Canaria

U bent hier: Alles over Gran Canaria / plaatsen / Las Palmas
 

top 10 bezienswaardigheden top 10 bezienswaardigheden
beste reistijd Gran Canaria beste reistijd Gran Canaria
weer & klimaat van Gran Canaria het weer op Gran Canaria

Gran Canaria:
 ● algemene informatie
 ● attracties
 ● bezienswaardigheden
 ● boottocht
 ● dolfijnen
 ● drinken
 ● eten
 ● kamperen
 ● naturisme
 ● sport
 ● timesharing
 ● veiligheid
 ● vervoer
 ● weer
 ● winkelen
 ● winterzon
 ● zon
 Plaatsen op Gran Canaria:
 ● Aguímes
 ● Arguineguín
 ● Costa Meloneras
 ● Dunas de Maspalomas
 ● Galdár
 ● Gran Chaperral CC
 ● Guayadeque
 ● Jardín Canario
 ● Las Palmas
 ● Mogán
 ● Molino de Viento
 ● Pico de Bandama
 ● Playa del Inglés
 ● Puerto de las Nieves
 ● Puerto de Mogán
 ● Puerto Rico
 ● Roque Nublo
 ● San Bartelomé de Tirajana
 ● Santa Lucía
 ● Sioux City
 ● Teror
 ● Valle de Agaete
 Vakantie:
 ● last minute aanbiedingen
 ● op vakantie naar Gran Canaria?
 ● overnachten
 ● reisgidsen
 ● vliegen naar Gran Canaria
 Meer informatie over Gran Canaria:
 ● sites over Gran Canaria
 ● Gran Canaria voor beginners

© alle rechten voorbehouden - cookiebeleid

Plaatsen op Gran Canaria: Las Palmas
Las Palmas, hoofdstad van Gran Canaria

De meeste toeristen die naar Gran Canaria komen reizen meteen na aankomst op de luchthaven zuidwaarts richting de toeristenkolonies aan de zuidkust. Het merendeel van de vakantiegangers verlaten de zuidelijke helft van Gran Canaria niet meer, tenzij er een auto gehuurd wordt of men aan georganiseerde excursies deelneemt. De kans dat men hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria, gelegen in het noordoostelijke puntje van het eiland, bezoekt is daarmee klein. Jammer, want Las Palmas is de moeite waard om in ieder geval een keer gezien te hebben. Er zijn tal van boeiende bezienswaardigheden in Las Palmas die de stad het bezoeken waard maken.

Als je zelf vliegtickets en hotel(s) los boekt dan zou je zeker moeten overwegen om daar minimaal een nacht Las Palmas bij te boeken. Liefst nog meer, want de stad vormt naast een bestemming die de moeite waard is ook een uitstekende uitvalsbasis voor de dorpjes en bezienswaardigheden in het noorden van Gran Canaria.

 

Santa Catalina

Las Palmas kent eigenlijk een drietal gebieden die de moeite waard zijn. Waar je ook verblijft, je zult je altijd moeten verplaatsen om alles te zien. De meeste toeristen zitten in de wijk Santa Catalina, waar de meeste hotels staan en de mooie zandstranden van Las Palmas te vinden zijn langs de noordwestelijke kuststrook. Hier heb je het hoge gebouw van het AC Gran Canaria hotel (zwembad op de 25e verdieping met prachtig uitzicht over de stad) en een aantal toeristenhotels die dichter bij het strand liggen.
Santa Catalina doet niet echt authentiek aan. Dat komt vooral door de aanwezigheid van veel immigranten die vooral 's avonds het straatbeeld bepalen. Je ziet hier dan ook veel buitenlandse restaurants en snackbars, inclusief de ook bij ons zo populaire döner kebab tenten.

Criminaliteit

Iets waar Las Palmas zich helaas negatief in onderscheidt is de criminaliteit, waardoor je hier serieus rekening moet houden met de kans op zakkenrollerij, diefstal of zelfs overvallen. Vermijd in het donker de rustige straten, loop niet te koop met dure spullen en laat de huurauto zichtbaar leeg achter op parkeerplaatsen. Ook bewaakte parkeergarages worden niet met rust gelaten.

El Muelle

Overdekt winkelcentrum El Muele behoort tot de meest populaire winkelgebieden, samen met de in het centrum van Las Palmas gesitueerde winkelstraat Calle Mayor de Triana. In El Muelle zitten naast een aantal winkels ook fastfoodrestaurants zoals McDonalds, enkele normale restaurants en een bioscoop. Aangezien de films in het Spaanse nagesynchroniseerd zijn zal een bioscoopbezoek voor de meesten weinig zin hebben. Op zondag zijn de winkels in El Muelle gesloten op een enkele winkel na. El Muelle is op deze rustdag vooral het domein van jeugd die hier bij elkaar komt en families die naar de bioscoop en/of McDonalds gaan.

 

Centrum

De twee wijken die je samen als het centrum van Las Palmas aan kunt duiden zijn La Vegueta en Triana. Hier staan een aantal historische gebouwen en pleinen. Verder is het vooral hier waar de je komt om te gaan winkelen. Hoofdwinkelstraat is de autovrije Calle Mayor de Triana, waar je onder andere de grotere modezaken vindt. Fraai plein tussen de vele hoogbouw is het Parque de San Telmo. Opvallend bouwwerk is het in jugendstil opgetrokken paviljoen in de noordwestelijke hoek van het plein. Dit is Café Quiosco San Telmo, één van de fraaiste plekken om op het terras van een 'café solo' te genieten.

Historische binnenstad

Het hart van de wijk Vegueta is de historische kern van Las Palmas. Zeer indrukwekkend is het Plaza de Santa Ana, waaraan de Cathedral de Santa Ana ligt. Recht tegenover de kathedraal ligt het Casa Consistorial. Opvallend detail zijn de acht bronzen honden die de kerk lijken te bewaken.
Achter de kathedraal ligt het Casa de Cólon. Dit van een fraaie gotische entree voorziene paleis stamt uit het einde van de vijftiende eeuw. Let bij een bezoek ook op de fraaie traditionele houten balkons. In dit mooiste gebouw van Las Palmas is tegenwoordig het Columbusmuseum gehuisvest. Het museum is gebaseerd op de ontdekkingsreizen van Columbus.

Parkeren

Las Palmas heeft een serieus parkeerprobleem. In de straten is het aantal parkeerplaatsen klein, waardoor nogal wat auto's fout geparkeerd staan. Doe daar als toerist maar niet aan mee, want voor je het weet heb je een boete te pakken of slepen ze je huurauto weg. Als je moet parkeren in Las Palmas dan kun je het beste gebruik maken van parkeergarages. Dit is niet de goedkoopste, maar wel de veiligste oplossing. De parkeerplekken op straat zijn niet alleen vrij schaars. Ze zijn vaak ook krap met de nodige risico's op parkeerschade van dien. Als je in een hotel verblijft in Las Palmas dan kun je waarschijnlijk ook op de parkeerplaats van het hotel staan. Meestal is dat niet gratis, maar is het wel de handigste oplossing.

Overnachten in Las Palmas

Er zijn tal van plekken waar je prima kunt overnachten in Las Palmas. De vraag is wat jouw voorkeur heeft. Wil je een hotel direct aan het strand, zit je liever in de historische binnenstad of heeft het je voorkeur om een gemakkelijke uitvalsbasis te hebben om van daaruit het eiland te ontdekken? De website waarovernachtenin.nl helpt je bij het maken van de juiste keuze. Zij hebben een uitgebreid artikel geschreven over waar je het beste kunt overnachten in Las Palmas.


 

Gran Canaria...  vakantie eiland met twee gezichten