Sluiten

Arehucas rumdistilleerderij

Arehucas Rum distilleerderij

Een geliefde bezienswaardigheid binnen Arucas is Destilerías Arehucas. Dit is de grootste rumstokerij van de hele Canarische Eilanden. De rond Arucas verbouwde suikerriet kon hier verwerkt worden tot suiker. De fabriek is in 1884 geopend en een jaar later werd er al meer dan 5,5 miljoen kilo rietsuiker gemaakt. De suiker werd vooral verwerkt tot rum. In 1892 werd Arehucas hofleverancier en inmiddels vond de rum van Aruhecas gretig aftrek op alle Canarische Eilanden. Aruhecas doorstond twee wereldoorlogen en de crisis in de jaren ’30 van de vorige eeuw. In 1965 werd de naam veranderd van La Fábrica naar Destilerías Arehucas.

Tegenwoordig wordt er ongeveer 3,5 miljoen liter rum geproduceerd, waarvan ongeveer tachtig procent op de Canarische Eilanden geconsumeerd wordt. De kans dat je een rum van Arehucas in Nederland in een slijterij aantreft is daardoor niet groot. Dat heeft niets te maken met de kwaliteit, want die is prima. Het is vooral de beperkte beschikbaarheid op de internationale markt waardoor je buiten Spanje wat meer je best moet doen om een rum van Aruhecas te kunnen kopen.

De naam Arehucas

Je zult je misschien afvragen waarom de naam Arehucas is en niet Arucas, zoals de plaats zelf heet. De naam van de fabriek is een verwijzing naar de historische naam van de plaats. De oorspronkelijke inwoners, de Gaunchen of Canarios, gebruikten de naam Arehucas. In 1478 is die plaats vernield door de Spaanse bezetters. De sinds 1480 opnieuw opgebouwde plaats heet Arucas. Dankzij de rumfabriek leeft de oude naam voort.

Verschillende soorten rum en likeuren

Verschillende soorten rum en likeuren

In de loop der jaren is het aantal verschillende rummen en likeuren flink uitgebreid. Het assortiment omvat een ruime selectie aan witte, goudgele en bruine rumsoorten. De witte rum (Carta Blanca) is het best verkochte product van Arehucas. Deze smaakvolle rum laat zich prima verwerken in longdrinks en cocktails. Wil je de rum puur drinken? Dan kom je snel uit op de Carta Oro of een van de langer gerijpte donkere rumsoorten. Iets wat typisch voor de Canarische Eilanden is, is de Ron Miel. Dit is rum die gemengd wordt met 100% natuurlijke honing. De Ron Miel Doramas, met het geelkleurige etiket, is lichtere en iets minder zoete variant van de Ron Miel. De Ron Miel Gaunche is iets donkerder, wat zoeter en heeft kenmerkende eikennoten in de smaak verwerkt zitten.

Naast rum maakt Destilerías Arehucas verschillende likeuren, waarvan een aantal op basis van room gemaakt is. Smaken die je bij Arehucas tegen zult komen zijn koffie, banaan, citroen, mint, en karamel.

Destilerías Arehucas bezoeken

Een bezoek aan de Destilerías Arehucas is een geliefd uitje op Gran Canaria. Verschillende aanbieders van excursies hebben een rondleiding aan Arehucas opgenomen in hun programma. Met een huurauto of met de bus kun je ook prima zelf naar Destilerías Arehucas reizen om daar een rondleiding door de fabriek te krijgen. Voor € 5,- (laatst bekende prijs) koop je een entreeticket bij de toegang tot het terrein. Daarna mag je direct aansluiten bij een rondleiding of moet je even wachten in de wachtruimte van de fabriek. De rondleidingen worden in het Engels, Spaans en Duits gegeven. Tijdens de tour leer je alles over de geschiedenis van de fabriek, zie je hoe de rum gemaakt wordt en hoe de drank uiteindelijk via moderne processen in flessen en uiteindelijk dozen terechtkomen. Leuk onderdeel van de rondleiding is het bezoek aan de vaten gevuld met rum die hierin moet rijpen. Op de vaten staan handtekeningen, teksten en soms complete tekeningen die beroemde bezoekers aan de rumfabriek aangebracht hebben. Denk aan onze eigen Johan Cruijff, kunstenaar Cesar Manrique en dé Spaanse zanger Julio Iglesias.

Aan het eind van de rondleiding vindt er een proeverij plaats. Je mag vier drankjes uit bijna het hele assortiment proeven. Een product is uitgezonderd: de 30 jaar oude Capitan Kidd rum. Deze kun je tegen bijbetaling proeven. Het advies is om eerste de niet-zoete rum te proeven voordat je aan de zoetere drankjes begint. Na de proeverij kun je in de fabriekswinkel alle producten en leuke merkgebonden souvenirs kopen. Onze tip is om hier je rum te kopen als je dat van plan mocht zijn. Wij hebben hier voor de 18 jaar oude rum ongeveer 40% minder betaald dan wat ze er in de tax free winkel op de luchthaven voor vroegen.

Praktische informatie

De rondleidingen worden op doordeweekse dagen (maandag tot en met vrijdag) gegeven. Op feestdagen is de fabriek gesloten. De openingstijden zijn van 9:00 tot 14:00 uur. Da betekent in de praktijk dat je er voor half twee moet zijn om nog met de laatste rondleiding mee wilt lopen. Parkeren kan op het parkeerterrein van de fabriek. Dat is gratis, maar je moet je wel even melden aan de slagboom. Als je een bezoek aan de rumfabriek wilt combineren met een wandeling door de stad of een lunch in de stad, dan is het handiger om je auto te parkeren op de gratis openbare parkeerplaats van Arucas (locatie in Google Maps). Van daaruit is het ongeveer tien minuten lopen naar Destilerías Arehucas.