Sluiten

Autorijden op Gran Canaria

Autorijden op Gran Canaria

Met een huurauto kun je tijdens je vakantie op Gran Canaria gaan en staan waar je wilt en wanneer je wilt. Je bent niet afhankelijk van bussen, taxi’s of georganiseerde excursies. Als je een auto voor de hele duur van de vakantie huurt, dan kun je de transfers tussen het vliegveld en je accommodatie ook helemaal zelf doen. Een vraag die geregeld gesteld wordt is hoe het is om auto te rijden op Gran Canaria. Hoe is het verkeer op Gran Canaria? Zijn de wegen op het eiland in goede staat? Wijken de verkeersregels af? Kan ik gemakkelijk parkeerplek vinden? Wij zullen op deze pagina dat soort vragen beantwoorden.

Autorijden is prima te doen

Wie een beetje gewend is om in het buitenland auto te rijden die zal ook zeker op Gran Canaria geen problemen ervaren. Het autorijden is niet meer hectisch dan in de Nederlandse Randstad en in vergelijking tot het Spaanse vasteland rijdt men op Gran Canaria minder agressief. De wegen zijn over het algemeen uitstekend. Waar je wel rekening mee moet houden is dat veel dorpjes nauwe straten kennen. Let ook goed op de borden met betrekking tot eenrichtingsverkeer (komt veel voor) en doodlopende straten. De hoogteverschillen maken het autorijden op Gran Canaria anders dan bij ons. Je moet niet bang zijn om over soms vrij bochtige en smalle bergweggetjes te rijden als je sommige stukken van Gran Canaria gaat ontdekken. Dit geldt met name voor het binnenland van Gran Canaria, maar ook aan de westkust komen er nog een aantal lastigere wegen voor.

In het zuidelijke, het oostelijke en noordelijke kustgebied is autorijden vrijwel hetzelfde als bij ons. De hoogteverschillen zijn er beperkt en de wegen zijn goed. Tussen Puerto de Mogan en Las Palmas de Gran Canaria kun je over de vierbaansweg GC-1 rijden, die grotendeels de status van autosnelweg heeft. De aansluitende GC-2 verbindt Las Palmas met de noordelijke plaatsen van Gran Canaria.

Rijden in de bergen

Autorijden op plekken waar je te maken hebt met hoogteverschillen vraagt om een andere techniek dan rijden op vlakke stukken. Defensief rijden, waarbij je goed rekening houdt met de soms lastige overzichtelijkheid van de weg, vormt de basis. Rijd niet te hard en ga vooral niet te hard een bocht in. Je kunt een bocht beter met lagere snelheid beginnen en er sneller uitkomen, dan dat je in een bocht moet remmen of erger nog: je koppeling intrapt en daardoor grip verliest. Probeer vooral af te remmen op de motor in plaats van je remmen teveel te gebruiken. Ga je een onoverzichtelijke bocht in die weinig ruimte biedt voor twee auto’s naast elkaar: door te claxonneren laat je eventueel tegemoetkomend verkeer weten dat jij de bocht in komt.

Meer tijd nodig

Autorijden gaat op Gran Canaria met een lagere gemiddelde snelheid dan je gewend bent, tenzij je je op een autoweg of autosnelweg begeeft. Zodra je het binnenland in gaat word je geconfronteerd met lagere snelheidslimieten en met verkeerssituaties die de snelheid temperen. Denk hierbij vooral aan de vele bochten in de bergachtige stukken. De bochtige wegen hebben een ander nadeel: afstanden zijn over de weg vaak veel langer dan de afstand hemelsbreed gemeten tussen je begin- en eindpunt. Om je een indicatie te geven: de rit vanuit Playa del Inglés naar het centraal op Gran Canaria gelegen dorp Tejeda neemt ongeveer anderhalf uur in beslag. De afstand over de weg is ongeveer 50 kilometer. De gemiddelde snelheid ligt dus net iets boven de 30 kilometer per uur. In diezelfde tijd kun je heen en weer naar Las Palmas rijden.

Navigeren

Er zijn verschillende manieren om te navigeren op Gran Canaria: op basis van een wegenkaart, door middel van het volgen van wegwijzers of digitaal via navigatiesoftware of een navigatiesysteem. Dat laatste is vaak het handigste, hoewel wij het vooraf bestuderen van een wegenkaart of goede plattegrond niet helemaal uit willen sluiten. Vaak is dat een goed hulpmiddel naast de navigatiesoftware. Het biedt je duidelijk overzicht en je kunt op zo’n kaart soms interessante plekjes in de buurt van je route ontdekken.

Huurauto’s zijn steeds vaker voorzien van een ingebouwd navigatiesysteem. Dat is vaak de handigste manier om te navigeren op Gran Canaria. Mocht die er niet in zitten, dan kun je vaak ter plaatse bij de autoverhuurder een los navigatiesysteem huren. Dat is relatief prijzig. heb je thuis een los navigatiesysteem, dan zou je die mee kunnen nemen naar Gran Canaria. Kijk wel of er actuele Spanje-kaarten op staan.

Wat wij steeds vaker doen is Google Maps op onze smartphone gebruiken. Dat is gratis en goed. Je kunt de kaart van Gran Canaria vooraf downloaden. In dat geval heb je geen internetverbinding nodig om te navigeren. Dit is vooral prettig op plekken waar het mobiel internet wegvalt door het slechts netwerk. Dit kan in de dunbevolkte bergachtige delen van Gran Canaria gebeuren. Gebruik je Google Maps in combinatie met mobiele data, dan wordt de actuele verkeersinformatie meegenomen in de routebepaling. Je hebt nog twee dingen nodig als je je mobiele telefoon gebruikt om te navigeren: een houder en een oplader (of een twee-in-een). Wij gebruiken een simpele universele klem die je op je ventilatierooster kunt plaatsen. Dit is goedkoop en klein. Een houder die je op het raam kunt bevestigen is groter en duurder. Bijkomend nadeel daarvan is dat plaatsing achter de voorruit kan zorgen voor oververhitting van de telefoon. Verder is een oplaadkabel in combinatie met een autolader een must. Navigeren trekt de accu van je telefoon anders snel leeg. Dat komt vooral omdat het scherm tijdens het navigeren continu aanstaat.

Verkeersregels

Iedereen met een geldig B-rijbewijs mag/kan autorijden op Gran Canaria. De regels wijken amper af van die bij ons. Zo mag je bijvoorbeeld niet meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed hebben (beginnende bestuurders 0,3 promille) als je achter het stuur kruipt. Er worden regelmatig alcoholcontroles gehouden, vooral bij de uitvalswegen van populaire toeristenplaatsen. Het dragen van autogordels is verplicht (ook achterin).

Bellen mag alleen maar handsfree. Net als bij ons levert het autorijden met een telefoon in je handen je hier een flinke boete op als je gepakt wordt. De officiële maximumsnelheden zijn 50 km/u in de bebouwde kom, 90 km/u buiten de bebouwde kom, 100 km/u op autowegen en 120 km/u op autosnelwegen. Let goed op de borden, want niet zelden geldt er een aangepaste maximumsnelheid. Zo ligt deze in veel toeristengebieden op 40 kilometer per uur. Behalve enkele flitskasten die met name aan de GC-1 staan houdt de politie ook actieve snelheidscontroles.

TIP

auto huren?

We ontvangen geregeld de vraag bij wie je het beste een auto kunt huren op Gran Canaria. Het aanbod is zo groot, dat je als consument vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Natuurlijk kunnen we hierin goed advies geven.

Voor Gran Canaria bevelen wij de volgende autoverhuurders aan:

SUNNY CARS – zorgeloos en betaalbaar huren
EASY TERRA – vergelijk autoverhuurprijzen op Gran Canaria
CICAR – de grootste lokale auto verhuurder