Sluiten

Barranco de Guayadeque

Barranco de Guayadeque

De Barranco de Guayadeque is een van de smalste kloven van Gran Canaria. Op sommige stukken is de kloof tevens erg steil. De kloof loopt vanuit het dorp Agüimes in het oosten van Gran Canaria landinwaarts. De kloof is door middel van watererosie ontstaan, wat duidelijk zichtbaar gemaakt wordt in het bezoekerscentrum. Onder toeristen is de route door de vallei van een geliefd uitje om met de auto te doen. Wandelaars komen nar de Barranco de Guayadeque om heerlijke wandelingen door de groene natuur te maken.

Praktische info

De doorlopende weg GC-103 is de enige manier om de Barranco de Guayadeque te bereiken. Er gaat geen enkele doorlopende weg door deze kloof. De totale lengte van de weg bedraagt ongeveer 8,2 kilometer. Vanwege de snelheidsbeperkingen die er gelden, doe je daar ongeveer een kwartier over als je nergens zou stoppen. Heen en terug kom je uit op ongeveer een half uur. De meeste bezoekers aan Barranco de Guayadeque stoppen een of meerdere keren, bijvoorbeeld om het bezoekerscentrum, de grotwoningen te bezoeken of even een foto van de omgeving te maken

De weg door de Guayadeque-vallei begint meteen ten westen van het dorpje Ingenio. Je rijdt op de heenweg in westelijke richting en op de terugweg naar het oosten. Aan het begin van de ochtend en het einde van de middag kunnen delen van de vallei in de schaduw liggen.

Grotwoningen

Grotwoningen

Het vruchtbare land in het dal en de aanwezigheid van water zorgden ervoor dat in de Barranco de Guayadeque zich al vroeg mensen gevestigd hebben. Men leefde toen in grotwoningen, die zowel comfortabel waren omdat men beschut tegen de zon leefde, echter waren de grotwoningen ook strategisch gezien veilig. Nu nog leeft men in de nederzetting Guayadeque deels in of tegen de rotsen. Het dorp is tegenwoordig een belangrijke bezienswaardigheid waar redelijk wat bussen met toeristen stoppen. Langs de weg is een grotkerk gevestigd, zo’n driehonderd meter verderop zit het authentieke restaurant El Centro in een grot vol nissen.

Als je met een toeristenbus reist zul je hier niet eten. Je wordt dan waarschijnlijk aan het einde van de doorlopende weg afgezet in het veel grotere restaurant Tagoror. Indien je zelfstandig reist zouden we willen adviseren om hier niet uit te stappen maar om te keren voor de terugweg. Niets is ongezelliger dan een restaurant waar volle bussen toeristen op losgelaten worden.

Centro de Interpretación de Guayadeque

Het bezoekerscentrum van de kloof bevindt zich op enkele kilometers van Agüimes aan de linkerkant van de weg. Het centrum is alle dagen behalve op maandag geopend. Je krijgt hier duidelijk te zien hoe het dal ontstaan is, hoe men hier woonde en de ontwikkeling van de fauna in het dal. Parkeerplek is hier voldoende en gratis.

Huisje in Barranco de Guayadeque
cactussen in Barranco de Guayadeque