Sluiten

Barranco de las Vacas

Barranco de las Vacas

De Barranco de las Vacas mag niet ontbreken op jouw lijstje van dingen die je moet gaan zien en doen tijdens je vakantie op Gran Canaria. Dit ravijn herbergt (af beter gezegd: verbergt) een van de absolute topbezienswaardigheden van het eiland: de Tobas de Colores. Je mag dit hoogtepunt vergelijken met de beroemde Antelope Canyon in de Amerikaanse staat Arizona. De Barranco de las Vacas is minder befaamd en wordt minder druk bezocht, maar mag echt wel als een soort van kleinere versie van de Amerikaanse Antelope Canyon gezien worden. In basis zijn ze hetzelfde: een ravijn is door middel van erosie uitgesleten, waarbij de wanden getransformeerd zijn tot bijna organische, aaibare vormen. De verschillende lagen gesteente worden door deze vormen op fraaie wijze geaccentueerd.

In de reisgidsen over Gran Canaria lees je vaak niets over de Barranco de las Vacas. Vandaar dat deze unieke plek nog gezien wordt als de verborgen of onbekende highlight op Gran Canaria. Inmiddels begint de Barranco de las Vacas bekender te worden. Bloggers die over het ravijn schrijven en influencers die foto’s van het ravijn delen via hun social media kanalen zorgen ervoor dat de belangstelling tot dit natuurfenomeen toeneemt.

Zo kom je op de juiste plek in de Barranco de las Vacas

Vanwege het ontbreken van wegwijzers kom je niet zomaar bij de juiste plek van de Barranco de las Vacas. Zelfs kaartsoftware zoals Google Maps maakt het je niet gemakkelijk. Dat komt doordat het ravijn zelf een stuk langer is dan het deel waar je moet wezen. Gelukkig kunnen wij je exact uitleggen hoe je in het juiste stuk van Barranco de las Vacas komt. Ten eerste heb je een huurauto nodig. Zonder auto kun je hier niet komen. Er rijdt geen bus naar de Barranco de las Vacas en er worden geen excursies georganiseerd naar de Barranco de las Vacas.

Het beste rijd je vanuit Agüimes over de GC-550 in de richting van Santa Lucía de Tirajana. Andersom kan ook, maar de meeste toeristen komen vanuit de richting van Agüimes. Na ongeveer 3,5 kilometer is er een kleine parkeerplaats aan de linkerkant van de weg. Hier kunnen nog geen tien auto’s staan. Van hieruit is het ongeveer 500 meter in noordelijke richting lopen naar het pad dat naar beneden loopt, naar de toegang tot de voetgangerstunnel. Dit stuk loop je over de weg. Er is geen voetpad. Houd dus rekening met het verkeer.

tunnel die leidt naar de Barranco de las Vacas

Er is ook een parkeerplaatsje aan de rechterkant van de weg, daar waar het pad naar beneden gaat om naar de voetgangerstunnel te gaan. Hier is slechts plek voor twee auto’s. De kans is groot dat je hier tevergeefs zoekt naar een parkeerplaats. Het is niet aan te raden om je auto binnen de lijnen te parkeren die de rand van de weg markeren. Het zou de andere weggebruikers in gevaar brengen en je hebt kans op een boete (of een weggesleepte auto).

Dit zijn de exacte locaties van de twee parkeerplaatsen:

Kleine parkeerplaats in Google Maps
Grotere parkeerplaats in Google Maps

parkeren bij Barranco de las Vacas

Nadat je de auto geparkeerd hebt moet je vlak voor de bocht het wandelpad naar beneden lopen. Je herkent dit punt aan de stickers die op de vangrail geplakt zijn. Van hieraf zie je de voetgangerstunnel onder de weg al liggen. In enkele minuten tijd loop je naar beneden en kun je de korte tunnel in.

Zodra je de tunnel door bent, kom je al snel in het stuk uit waar je moet zijn. Je ziet het al aan de rotswanden. Die beginnen hier al zo mooi vloeiend te worden. Ongeveer vijftig tot honderd meter verder ben je op de plek waar je wilt zijn. In totaal kost het heen en terug lopen je ongeveer twintig minuten. Vanaf de grotere parkeerplaats kom je op ongeveer een half uur uit. Het hangt er verder vooral vanaf hoeveel tijd je wilt spenderen in de Tobas de colores del Barranco de Las Vacas, hoe lang je totale bezoek duurt.

Kom op tijd

Hoe vroeger je bij de Barranco de las Vacas bent, des te groter de kans is dat je een parkeerplekje hebt. Naarmate de dag vordert, des te meer mensen hier willen parkeren. Je merkt het ook goed aan de drukte bij de Tobas de Colores. Midden op de dag is het erg lastig om hier foto’s te maken zonder dat er (andere) mensen op de foto staan. Het deel van het ravijn dat zo fotogeniek is, is vrij klein. Verwacht geen honderden meters aan glooiende wanden, maar misschien in totaal een meter of vijftig tot honderd waar het echt om gaat. Dan is het al snel te druk.

Voor het licht maakt het niet zoveel uit wanneer je hier bent. Waar we op andere plekken er eerder voor zouden kiezen om midden op de dag te gaan fotograferen, daar is het in de Barranco de las Vacas juist beter om dit te doen op het moment dat de zon vrij laag staat. Je voorkomt hierdoor keiharde contrasten in het ravijn.

Tobas de colores del Barranco de Las Vacas samengevat

  • Parkeerplaatsen alleen bereikbaar met de auto, motor of fiets.
  • Twee plekken waar je kunt parkeren.
  • Goed te doen met kinderen.
  • Degelijke schoenen zijn vanwege de rotsachtige ondergrond aan te bevelen.
  • Gratis te bezoeken.
  • Drukte begint tussen half tien en tien uur in de ochtend en houdt aan tot het einde van de middag.
  • Beste licht om te fotograferen is vanaf ongeveer 40-45 minuten na zonsopkomst tot twee uur na zonskomst. Andersom is het tijdvak tussen twee uur voor zonsondergang tot 40-45 minuten voor zonsondergang ook prima, maar het is dan vaak wel iets drukker.
  • Er staan geen wegwijzers naar de Tobas de colores del Barranco de Las Vacas.
Barranco de Las Vacas