Wat is een vakantie zonder een natje en een droogje? Het genieten van een heerlijk drankje – al dan niet alcoholisch – is voor veel toeristen een van de geneugten waar je tijdens een vakantie van kunt genieten. Op Gran Canaria kun je grotendeels hetzelfde drinken als wat je in Nederland gewend bent. Misschien dat een bepaald merk of een specifieke variant niet of nauwelijks aangeboden wordt op Gran Canaria, of dat de samenstelling wat afwijkt. Zo zie je in Nederland dat suikerhoudende frisdranken steeds vaker gezoet worden met kunstmatige zoetstoffen. Op deze pagina beschrijven we beknopt wat je mag verwachten van drankjes op Gran Canaria en wat lokale dranken zijn die je zou kunnen proberen.
Drinken op Gran Canaria
nix onder de 18
De teksten over alcoholische dranken zijn alleen bedoeld voor meerderjarigen. Wij willen het nuttigen van alcohol niet promoten, maar vinden dat wijn en andere dranken onderdeel kunnen zijn van de vakantiebeleving van volwassen vakantiegangers. Vandaar dat we deze onderwerpen wel behandelen.
Wijn
Op Gran Canaria wordt nog steeds wijn verbouwd. De hoeveelheden van deze uitstekende wijnen zijn zo klein dat export niet meer plaatsvindt. Ook zijn de wijnen op de meeste wijnkaarten op Gran Canaria inmiddels vervangen door wijnen van het vasteland van Spanje. Wijnen uit andere landen kom je niet zoveel tegen op Gran Canaria.
De op Gran Canaria verbouwde wijnstokken bevatten de kwetsbare Malvasía-druif die je op de andere Canarische Eilanden ook tegenkomt. Deze druivensoort met een karakteristieke volle smaak gedijt prima op lavagrond. Op Lanzarote zie je dat de druiven door middel van cirkelvormige bunkertjes beschermd worden tegen de wind. Op Gran Canaria is dat op de plekken waar de wijn tegenwoordig nog verbouwd wordt eigenlijk niet nodig. De beperkte wijnbouw die nog plaatsvindt op Gran Canaria concentreert zich vooral rondom het dorp Monte Lentiscal. Vanaf de Pico de Bandama kun je enkele wijnvelden zien liggen.
De prijzen voor flessen wijn van Gran Canaria beginnen iets boven de tien euro, oplopend naar tientallen euro’s voor de betere wijnen. Op de luchthaven van Las Palmas kun je na de veiligheidscontrole wijn van Gran Canaria en andere Canarische eilanden kopen.
Frisdrank
De prijs die je voor frisdrank op Gran Canaria betaalt loopt heel erg uiteen. Zo moet je er niet van staan te kijken als je voor een colaatje op het terras van een dorpscafé amper meer betaalt dan in de supermarkt. Voor een vergelijkbaar drankje op een A-locatie in een badplaats betaal je gerust tot rond het drievoudige. Houd er rekening mee dat steeds meer horecagelegenheden werken met een groot en een klein formaat frisdrank. Sommigen zatten automatisch het duurdere grote glas voor je neus weg, tenzij je specifiek om een kleine cola of sinas vraagt.
Koffie
Een goede kop koffie kun je vrijwel overal op Gran Canaria krijgen. Bestel een café solo voor een puur bakkie koffie of café con leche voor koffie met melk. Er zit nogal een verschil in de prijzen die je bij de koffieketens betaalt en wat je voor een kop koffie in een rustig dorpscafé kwijt bent.
Water
Het kraanwater op Gran Canaria is zonder gezondheidsrisico te gebruiken als drinkwater. Omdat het leidingwater een afwijkende smaak heeft ten opzichte van wat we gewend zijn in Nederland, kun je beter mineraalwater drinken. In veel restaurants is het mineraalwater gebaseerd op bronwater afkomstig van het eiland zelf.
Typisch Canarisch
Gran Canaria heeft vrijwel geen eigen drankcultuur buiten de lokaal verbouwde wijnen. Bieren en frisdranken komen van het vasteland net als de meeste alcoholische dranken. Wél worden er lokaal wat likeuren gemaakt en rum op basis van suikerriet. De cocktails die geserveerd worden zijn internationaal veel gedronken cocktails zoals Pina Colada, Mojito en Long Island Icetea. Wel worden er op Gran Canaria allerlei verse vruchtensappen aangeboden waarbij de gebruikte vruchten meestal van het eiland zelf afkomen.
In het plaatsje Arucas – in het noorden van het eiland – vind je een rumdistileerderij die bekend staat om zijn hoge kwaliteit rums. Vooral de oudere rums zijn zacht en smaakvol, waardoor ze gretig aftrek vinden in de lokale markt. Als je het aan ons vraagt dan zouden we altijd de kans aangrijpen om Arehucas rum in plaats van een ander merk te drinken als we op Gran Canaria zijn. Mierzoet maar wel erg smaakvol is de honingrum (‘ron miel’). Sommige restaurants bieden een glaasje van deze alcoholische lekkernij aan bij of voor de rekening.