Sluiten

Dunas de Maspalomas

Dunas de Maspalomas

Het natuurgebied Dunas de Maspalomas bestaat uit een fraaie verzameling aan zandduinen gelegen aan de zee in het zuiden van Gran Canaria. Ten zuiden van deze duinen liggen zee & strand. Ten westen van de duinen gaat het gebied over in het strand van Meloneras aan de luxe toeristenwijk Costa Meloneras. In het oosten gaat het gebied vrijwel naadloos over in het strand Playa del Inglés en ten noorden van Dunas de Maspalomas vind je een grote golfbaan en diverse bungalowparken. De totale oppervlakte van het beschermde gebied bedraagt bijna vijf vierkante kilometer.

De duinen

De zandduinen bestaan uit totaal verpulverde koraal- en schelpkalk, aangevuld met een relatief kleine hoeveelheid vulkanisch zand. Een deel van de duinen is deels begroeid met voor deze streek unieke flora. De duinen geven je het gevoel in de Sahara te staan. Als je een foto maakt waarbij de zee en omliggende bebouwing weggelaten wordt dan kun je anderen doen geloven dat het inderdaad woestijnfoto’s betreft.

Uitzicht op de duinen

Uitzicht op de duinen

Je hoeft de duinen niet in te gaan om te genieten van een mooi uitzicht op de duinen. Zo zou je kunnen overwegen om een kamer te boeken in het RIU Palace Maspalomas hotel. Als je een kamer hebt met zeezicht, dan kijk je in veel gevallen uit op de duinen van Maspalomas. Zo verbleven wij een keer in kamer 3012 van dit hotel. Deze kamer heeft een uitstekend uitzicht op de glooiende duinen van Dunas de Maspalomas. Bij zonsopkomst kun je de zon boven de duinen en de erachter gelegen Atlantische Oceaan op zien komen.

Je hoeft niet persé in het RIU hotel te verblijven om van een panoramische blik op de duinen te genieten. In het midden van het hotel is er een doorgang naar het speciaal hiervoor aangelegde uitzichtpunt op de duinen. Hier komen de hele dag door mensen samen om te genieten van het zicht op de golvende zandduinen. Vaak wordt het tegen zonsondergang wat drukker. Je kunt de zon vanaf dit punt wel onder zien gaan, maar dat gebeurt niet zoals je het misschien zou hopen. In plaats dat de zon boven de zee uit het zicht verdwijnt, doet hij dat boven het westelijk gelegen Maspalomas.

Kameelrijden door de duinen van Maspalomas

De duinen van Maspalomas vormen een ideale setting voor een kameelrit. Het glooiende zandlandschap past prima bij deze dieren. Je waant je hier in een woestijn. Althans, op de momenten dat je geen zicht hebt op de bebouwing rond de Dunas de Maspalomas of de zee. De kameeltocht door de duinen van Maspalomas duurt ongeveer 30 minuten. De rit gebeurt in een tweepersoonszadel, wat ideaal is voor de ultieme ouder-kind beleving. Er geldt een maximumgewicht van 110 kilo per persoon. Dit om overbelasting van de dieren te voorkomen.

bekijk kameelritten door de duinen van Maspalomas

Charco de Maspalomas

Charco de Maspalomas

Vanuit het strand van Maspalomas kun je via houten vlonders richting de Dunas de Maspalomas lopen. Je passeert eerst een aantal terrasjes en zonaanbidders voordat je bij de westelijke begrenzing aankomt van Dunas de Maspalomas. Hier vind je tevens het Charco de Maspalomas, een meer met zoet en brak water waar volop vis zwemt en diverse vogels zoals eenden en reigers leven.

Het meer en de natuur er omheen is niet toegankelijk voor mensen. Dit is bedoeld om de kwetsbare natuur te beschermen. Houd je aan deze hoognodige regels en blijf achter de hiervoor bedoelde hekken.

Naaktstrand

Het strand dat langs de zee ligt bestaat voor een redelijk deel uit naaktstrand. Het centrale deel van het zandstrand is bedoeld voor nudisten. Je kunt dit naaktstrand alleen bereiken door een wandeling door de duinen of over het strand. Parkeren doe je in Playa del Inglés of Meloneras. In Meloneras is er een grote parkeergarage direct naast het natuurgebied dat 24 uur per dag geopend is.