Sluiten

Fietsen op Gran Canaria

Op Gran Canaria kun je op verschillende manieren fietsen. Je kunt recreatief fietsen, sportief fietsen of de fiets gebruiken als vervoermiddel. Als je kijkt naar het soort fietsers die je op Gran Canaria aantreft, dan zijn het vooral wielrenners die je over de bergwegen van het eiland hun kilometers weg ziet trappen. De combinatie van uitdagende bochtige bergweggetjes en een droog subtropisch klimaat zorgt ervoor dat Gran Canaria een gewilde bestemming is om in de wintermaanden te fietsen. Het is er dan vaak aangenaam qua temperatuur om te fietsen en de kans dat je getroffen wordt door regenbuien is hier tijdens het winterseizoen aanzienlijk kleiner dan op het Europese vasteland.

Fietsen op Gran Canaria

Recreatief fietsen

Wil je stukken van Gran Canaria op een stadsfiets of tourfiets ontdekken? Het kan, maar het aanbod van dit soort fietsen is niet voor niets relatief klein. De meeste fietsverhuurders op Gran Canaria richten zich vooral op racefietsen en mountainbikes. Dat je minder aanbod in normale fietsen ziet, heeft alles te maken met de infrastructuur voor fietsers. Op vrijwel heel Gran Canaria heb je te maken met hellende wegen of wegen die vanwege de bochten niet echt geschikt zijn voor recreatieve fietsers.

Het ontbreken van fietspaden (er zijn verhoudingsgewijs weinig fietspaden op Gran Canaria) zorgt ervoor dat er verder geen enkele stimulans is om als normale toerist toch op de tweewieler te stappen. De meeste mensen die toch een fiets huren, die kiezen voor een elektrische fiets. De elektrische ondersteuning zorgt ervoor dat je met een e-bike net wat gemakkelijker kunt fietsen op Gran Canaria.

Goed wegdek

Het stabiele warme fietsklimaat is niet de enige reden om op Gran Canaria te komen fietsen. Het landschap biedt fantastische uitzichten en de kwaliteit van het wegdek is over het algemeen goed tot zeer goed. Je merkt wat dat betreft dat je op een welvarende bestemming bent waar voldoende budget is om de asfaltwegen goed te onderhouden. Veel van de bergwegen zijn bochtig. Ze slingeren door het vulkanische landschap van Gran Canaria. Toch zijn er voldoende segmenten waarbij je tijdens een afdaling soms flink hoge gemiddelde snelheden kunt halen.

De hellingspercentages vallen over het algemeen wel mee. Als je bijvoorbeeld vanuit Maspalomas de populaire route naar de Pico de las Nieves (het hoogste punt van Gran Canaria), wilt fietsen, dan bedraagt het gemiddelde hellingspercentage 4,1% over een totaal van ongeveer 2100 hoogtemeters. De steilste 100 meter heeft een hellingsgraad van 11,8%.

Fietsroutes

De verschillende fietsroutes die je op Gran Canaria kunt fietsen zijn vooral bedoeld voor geoefende fietsers met een goede tot zeer goede conditie. De enige fietstocht die wij hebben kunnen vinden die de classificatie ‘gemiddeld’ heeft gekregen is er eentje die door Maspalomas en Playa del Ingles gaat. Hierbij geniet je niet van de natuur, maar verken je de toeristische plaatsen vanaf de fiets. Hierbij zijn het niet de hellingen maar de vele kruisingen en rotondes die de gemiddelde snelheid naar beneden halen. Fietspaden komen helaas vrij weinig voor op Gran Canaria. Je zult de weg bijna altijd moeten delen met andere weggebruikers en soms met voetgangers.

De meeste fietsroutes voor wielrenners liggen in de zuidelijke helft van het eiland. Hoe dieper je het binnenland van Gran Canaria in gaat, des te meer hoogtemeters je voor je kiezen zult krijgen. De zwaarste tochten kennen meer dan tweeduizend hoogtemeters. Er zijn verschillende fietsroutes op internet te vinden, waarbij je een duidelijk overzicht krijgt van hoe de tocht opgebouwd is qua klimmen en afdalingen.

Mountainbike

Het landschap van Gran Canaria zorgt voor een aantal uitdagende mountainbikeroutes. Dit is een stukje pittiger dan een gemiddelde tocht door de Nederlandse bossen. Dat komt vooral door de mix van uitdagende ondergrond (soms ronduit rotsachtig) en de hoogteverschillen waar je als MTB-er op Gran Canaria mee te maken krijgt. De MTB-routes variëren van ‘gemiddeld’ tot ‘zwaar’.

Eventjes als ongeoefende fietser deelnemen aan een MTB-tocht op Gran Canaria is niet aan te raden. Een goede conditie en de nodige ervaring met mountainbiken is aan te raden. Er worden georganiseerde mountainbiketochten aangeboden. Het grote voordeel hiervan is dat je jezelf niet druk hoeft te maken over het uitstippelen en vervolgens volgen van een route.