Sluiten

Gran Chaparral CC

Gran Chaparral

Een onder Nederlanders zeer populair winkelcentrum is Gran Chaparral in Playa del Inglés. Het openlucht winkelcentrum is vooral ’s avonds een bolwerk van landgenoten die hier massaal komen eten en drinken bij de Nederlandse restaurants. Onvermijdelijk voor Hollandse restaurants op een vakantiebestemming zijn de kipsaté, ballen gehakt, frikadellen en kroketten. Dat het niet om culinaire hoogstandjes gaat, mag duidelijk zijn. Dat is echter ook niet waar de klanten op zitten te wachten, die willen gewoon patat met snacks of vlees zonder te veel poespas. Het is overigens niet alleen maar Hollands wat de klok slaat in Gran Chaparral CC. Er zijn ook Britse, Belgische, Scandinavische, Indiaanse, Colombiaanse en Spaanse zaken waar je lekker kunt eten en/of drinken.

De term winkelcentrum moet je hier niet te nauw nemen. Het draait hier vooral om de horecagelegenheden. Als je aankomt bij Gran Chaparral dan is het eerste wat je ziet een aantal winkels. Het aanbod bestaat vooral uit elektronica waar ik persoonlijk mijn vraagtekens bij zet, mode die de naam ‘mode’ niet waardig is en allerlei meuk die thuis binnen een jaar in de vuilnisbak belandt.

Heineken Café

Heineken Café

Naast de eetgelegenheden op Gran Chaparral kun je hier ook genieten van een biertje of ander drankje. Duidelijk aanwezig dankzij de welbekende groene neonverlichting is het Heineken Café. Hier komt vooral – maar niet alleen – een jonger publiek op af. In het Heineken Café vinden regelmatig optredens plaats van Nederlandse artiesten. Soms zitten daar bekende namen tussen, wat op de avonden dat deze artiesten optreden voor extra aanloop van gasten zorgt.

Vaste klanten

De Nederlandse restaurants in Gran Chaparral CC hebben veel vaste klanten. Niet alleen komen ze tijdens één vakantie meerdere keren terug, ook zie je veel mensen die ieder jaar of zelfs meerdere keren per jaar naar Playa del Inglés komen. Deze huisgasten melden aan de bediening dan ook vol trots dat ze geen kaart nodig hebben. Zo lastig is het overigens ook niet om de kaart na een paar bezoekjes uit je hoofd te kennen.

De Nederlanders komen vooral tijdens sportevenementen en wedstrijden samen in Gran Chaparral CC. Denk aan voetbalwedstrijden van in de nationale Nederlandse competitie (met name Ajax, Feyenoord en PSV), Europese wedstrijden van Nederlandse clubs, wedstrijden van het Nederlands elftal en de racewedstrijden van de Formule 1.

Nederlanders ontwijken?

Wil je Nederlanders zoveel mogelijk ontwijken, dan moet je hier niet zijn. De kans dat je op Gran Chaparral landgenoten tegenkomt, is vrijwel honderd procent. De meeste mensen die hier komen vinden het helemaal niet erg. Niet iedereen zit te wachten op authentiek Spaans. Gewoon in het Nederlands een herkenbaar product bestellen, dat is waar het publiek in Gran Chaparral voor komt.