Sluiten

Insecten op Gran Canaria

Insecten zijn op verschillende manieren nuttig. Feit is dat ze een essentieel element zijn binnen het ecologische systeem. Insecten zijn onderdeel van de voedselketen, kunnen nuttig zijn als opruimers en soms zijn ze belangrijk voor de bestuiving van planten en bloesems. Zo ook op Gran Canaria, waar de bijen mede verantwoordelijk zijn voor de voortplanting van prachtige bloemen en planten, maar ook de basis vormen voor de productie van honing.

Voor mensen kunnen insecten lastig, vies, pijnlijk of zelfs gevaarlijk zijn. Wie overgevoelig is voor insectensteken, die kan een allergische reactie krijgen. In de zwaardere gevallen zwelt je keel op of raak je in shock. Een anafylactische shock kan levensbedreigend zijn. Als je weet dat je allergisch reageert op wespensteken, dan is het raadzaam om een EpiPen bij je te dragen. Overal ter wereld komen insecten voor, zelfs op het ijskoude Antarctica. Het zal je dus niet verbazen dat er ook op Gran Canaria verschillende soorten insecten leven. Met sommige van deze ongewervelde dieren zul je tijdens je vakantie op Gran Canaria mogelijk te maken krijgen.

Kakkerlakken

Kakkerlak

De kans bestaat dat je op Gran Canaria een keer een kakkerlak ziet. Deze op kevers lijkende insecten gedijen goed op een subtropische bestemming zoals Gran Canaria. Net als bij spinnen verblijven kakkerlakken vooral op plekken waar ze niet door de mens gezien worden. Het zijn meesters in het zichzelf verstoppen in kiertjes en spleten. Kakkerlakken zijn zogenaamde alleseters. Voedselresten van mensen vormen een belangrijk onderdeel van het dagelijkse menu van kakkerlakken. Vandaar dat je ze wat sneller aan zult treffen op plekken waar restjes eten te vinden zijn. Het zijn de kruimeldieven van Moeder Natuur.

Misschien vraag je je weleens af waarom de hotels niets doen aan de zwerfkatten die rond het hotel leven. Dat is omdat katten als natuurlijke bestrijders van kakkerlakken optreden. Zij vangen kakkerlakken en eten ze op. En net als de kakkerlak is ook de kat een nachtdier.

Muggen

Dankzij het droge klimaat is het aantal muggen dat op Gran Canaria voorkomt beperkt. De passaatwind is een tweede reden dat je op Gran Canaria niet zo snel te maken zult krijgen met muggen. De kans op muggen is landinwaarts en bij stilstaand water wat groter dan elders. Mocht je door een mug gebeten worden (muggen steken niet, maar bijten), dan hoef je je weinig zorgen te maken over malaria en andere door muggen overdraagbare parasieten en virussen. Malaria komt normaliter niet voor op Gran Canaria of de andere Canarische Eilanden.

Vliegen

De huisvlieg en andere soorten vliegen komen overal op Gran Canaria voor. Er is geen sprake van abnormaal hoge vliegenpopulaties. Rondom afvalcontainers en plekken waar rottend voedsel te vinden is, kunnen meer vliegen voorkomen.

Bijen en hommels

Binnen het ecologische systeem van Gran Canaria zijn bijen en hommels onmisbaar. Zij zijn belangrijke bestuivers voor de landbouw en flora op het eiland. Zodra je je in bloemrijke stukken bevindt, kun je het gezoem van de bijen vaak al horen. In tegenstelling tot wespen hebben bijen (en hommels) geen interesse in ons eten en onze zoete drankjes. Je zult als mens minder snel last hebben van een bij dan van een wesp. Als jij hen met rust laat, dan zullen ze jou meestal ook niet opzoeken.

Wespen

De wesp is onder mensen een niet graag geziene gast. Velen denken dat wespen geen nut hebben. Dat hebben ze wel. Wespen eten vliegen en muggen op. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld als biologisch wapen ingezet worden om voedsel en gewassen te beschermen tegen andere insecten. De angeldragende wespen kunnen voor mensen onaangenaam zijn. De combinatie van het afkomen op zoetigheden (en vlees) en de neiging zich door middel van een steek met een angel te moeten verdedigen, zorgt ervoor dat een confrontatie met een wesp kan leiden tot een pijnlijke steek.

Wespen komen voor op Gran Canaria, maar in aanzienlijk kleinere aantallen dan waar we op het Europese vasteland aan gewend zijn. Mocht je toch een wesp in jouw persoonlijke omgeving aantreffen: laat ze met rust. Slaan zorgt vaak voor een verdedigende reactie van de wesp. Een pijnlijke steek kan dan het gevolg zijn.

De hoornaar, die ook wel als monsterwesp aangeduid wordt, komt normaal gesproken niet voor op Gran Canaria. Dat geldt zowel voor de Europese hoornaar als voor de Aziatische hoornaar.