Sluiten

Jardín Botánico Viera y Clavijo

Jardín Botánico Viera y Clavijo

Jardín Botánico Canario Viera y Clavijo is de volledige naam van de botanische tuin die ten zuiden van Las Palmas op Gran Canaria te vinden is. Het oprichten van deze botanische tuin was het levenswerk van de Zweeds-Spaanse botanicus Erik Ragnar Svensson (1910-1973), die vele jaren besteedde aan het zoeken naar de optimale locatie, één die met succes zoveel mogelijk van de zeer diverse plantensoorten van de Canarische Eilanden kon herbergen. Uiteindelijk koos hij voor een steile helling van de Barranco de Guiniguada in de buurt van Tafira Alta, met een waterval en ondiepe grotten in de rotswand. De aanleg van de tuin begon in 1952 en de Jardín Botánico Canario Viera y Clavijo werd officieel geopend in 1959.

De botanische tuin beslaat ongeveer tien hectaren waarop ongeveer 500 plantensoorten worden gekweekt die endemisch zijn voor de Canarische Eilanden. De populairste onderdelen zijn de “Tuin van de eilanden” (Jardín de las Islas) en de “Tuin van cactussen en vetplanten” (Jardín de Cactus y Suculentas). De tuin is het hele jaar door geopend voor bezoekers.

Cactussen

Naar onze mening is de cactustuin het fraaiste onderdeel van Jardín Canario, waar een enorme verzameling aan cactussen te vinden is. Fraai is de manier waarop de cactussen gepresenteerd worden. De kleinere cactussoorten worden door de wijze waarop de tuin aangelegd is niet ondergesneeuwd door de grote cactussoorten.

Jardín Botánico Viera y Clavijo
cactus in Jardín Botánico Viera y Clavijo

De route

Vanuit Agaete kun je via weg GC-231 door de Valei van Agaete rijden. Deze weg gaat vanaf Agaete via San Pedro naar Los Berrazales. Het dal ligt prachtig tussen de bergen in, waarbij sommige stukjes er bijna schilderachtig uitzien. Helaas kun je langs de route vrijwel niet stoppen om foto’s te maken, waardoor de mooiste plekjes helaas niet vastgelegd zijn. Als je in noordwestelijke richting weer terugrijdt naar de kust dan zie je Agaete met haar witte huisjes op afstand al liggen.

Restaurant

Het Restaurante Jardín Botánico biedt heerlijke gerechten uit de Spaanse keuken. Als je alleen wat wilt drinken kun je hier ook prima terecht. Wat in ieder geval altijd inbegrepen is, is een fantastisch uitzicht over de botanische tuin. Je zit hier vooral tussen de locals in plaats van tussen de toeristen. Je zult daardoor merken dat het tijdens de weekeinden drukker is dan doordeweeks.

Jardín Canario
Jardín Canario