Sluiten

Het klimaat van Gran Canaria

klimaat

Men zegt weleens dat Gran Canaria het perfecte klimaat heeft. Natuurlijk is dat een kwestie van persoonlijke voorkeuren, maar het is een bijna onbetwistbaar feit dat het klimaat van Gran Canaria tot de meest aangename klimaten voor de mens behoort. Een zeer groot deel van het jaar is het heerlijk weer op Gran Canaria.

Het aride klimaattype dat hier heerst zorgt voor weinig neerslag, veel zon en overwegend aangename temperaturen. Op veel plekken op Gran Canaria valt er zo weinig neerslag, dat er sprake is van een woestijnklimaat of steppeklimaat. Beide klimaattypes vallen binnen het klimaatsysteem van Köppen-Geiger binnen de B-klimaten.

Het hangt van de hoeveelheid neerslag en de gemiddelde maandtemperaturen af of er sprake is van een woestijnklimaat of een steppeklimaat, en of dit een warm of een koud klimaattype is. Het warme woestijnklimaat (BWh-klimaat) overheerst op Gran Canaria. Belangrijke factor hiervoor is de gemiddelde jaartemperatuur, die boven de grens van 18 °C moet liggen. Alleen op wat hogere hoogtes, landinwaarts binnen Gran Canaria, wordt deze grens soms niet gehaald. In dat geval is er sprake van een koud woestijnklimaat (BWk-klimaat) of bij wat meer neerslag van een koud steppeklimaat (BSk-klimaat).

Mediterraan klimaat

Op basis van de hoeveelheid neerslag en de temperaturen zijn er een aantal plekken binnen Gran Canaria die een afwijkend klimaattype hebben. Zodra er sprake is van hogere neerslaghoeveelheden dan kan er soms sprake zijn van een mediterraan klimaat. Vanwege de temperaturen is een warm mediterraan klimaat (Csa-klimaat) de meest voor de hand liggende variant. Op bergtoppen waar het vanwege de hoogteligging koeler is, kunnen gematigde mediterrane klimaten in de vorm van een microklimaat voorkomen.

Subtropisch klimaat

Een andere classificatie die voor het klimaat van Gran Canaria gebruikt wordt is die van een subtropisch klimaat. Specifiek kun je het hebben over een droog subtropisch klimaat. De subtropen zijn gebieden die direct ten noorden of ten zuiden van de tropische klimaatzone ligt.

Gran Canaria vormt een twijfelgeval. Aan het criterium dat de koudste maand een gemiddelde maandtemperatuur onder de 18 °C moet hebben, is een lastige. Wie de klimaatstatistieken van verschillende plekken op Gran Canaria bekijkt die zal zien dat de koelste maand daar vaak rondom uitkomt. Door klimaatverandering is het zomaar mogelijk dat grotere gebieden binnen Gran Canaria niet meer aan dat criterium gaan voldoen, waardoor de term subtropisch niet meer van toepassing zou zijn.

Kenmerken van het klimaat van Gran Canaria

Er zijn een aantal eigenschappen voor de klimatologische omstandigheden op Gran Canaria die wij als kenmerkend durven te benoemen:

  • De meeste plekken op Gran Canaria kennen een gemiddelde jaarlijkse neerslagsom die onder de 200 millimeter ligt. Het eiland is ongeveer 75 tot 85 procent droger dan een gemiddelde plaats in Nederland.
  • De zuidelijke helft van Gran Canaria kent meer zon dan de rest van het eiland.
  • Op basis van de temperaturen is het op Gran Canaria vrijwel altijd lente-achtig of zomers weer.
  • Tijdens de koudste maanden liggen de maximumtemperaturen gemiddeld rond of net iets boven de 20 graden.
  • Het relatief koele zeewater zorgt voor een temperende werking op mogelijke hitte. Hierdoor lopen de temperaturen op Gran Canaria niet zo gemakkelijk op naar waardes die boven de 35 graden liggen.
  • Wind kan een bepalende factor zijn voor het weer op Gran Canaria. De calima kan voor veel zand en stof in de lucht zorgen, waardoor het minder zonnig wordt zonder dat het bewolkt is.
  • Gemiddeld schijnt de zon 2800 tot meer dan 3000 uur per jaar. In de praktijk komt het er op neer dat er ongeveer tweederde van de tijd dat er daglicht is, het ook zonnig is. De tijd dat het zwaarbewolkt of geheel bewolkt is blijft beperkt tot minder dan twintig procent en in het zuiden tot minder dan tien procent.
  • In de zomerperiode regent het amper op Gran Canaria. In de winter regent het wat vaker en meer, maar zelfs dan is er vooral sprake van droog weer.