Sluiten

Los Azulejos de Veneguera

Los Azulejos de Veneguera

In het westen van Gran Canaria kun je genieten van een prachtig geologisch verschijnsel. De Los Azulejos de Veneguera zijn bijzondere rotformaties die verschillende kleuren laten zien. Een andere naam voor deze plek is Fuente de los Azulejos. Vrij vertaald betekent dit ‘fontein van tegels’. Los Azulejos is een fenomeen waarbij verschillende lagen gesteente door chemische reacties allerlei fantastische kleuren krijgen: van geel naar groen en van rood naar blauw. Oxidatie heeft gezorgd voor een onweerstaanbaar mooi kleurenpalet. De rotsformaties van Los Azulejos kleuren het mooiste als dan de zon er op schijnt nadat er een regenbui plaats heeft gevonden. De combinatie van natte rotsen met intens zonlicht zorgt voor nog fellere kleuren. Het droge klimaat van Gran Canaria zorgt ervoor dat dit soort omstandigheden minder vaak voorkomen dan je zou willen.

De Fuente de los Azulejos zijn minder bekend en daardoor minder populair dan andere natuurverschijnselen zoals de Caldera de Bandama. De ligging in een minder druk bezocht deel van Gran Canaria vormt voor sommigen ook een drempel. Als je je realiseert dat het vanuit Maspalomas slechts drie kwartier rijden is, dan zou je kunnen overwegen om speciaal voor de Fuente de los Azulejos naar dit stukje van het eiland te rijden. Vergeet niet dat de route er naartoe ook al de moeite waard is. Zowel de Barranco de Mogán als de Barranco de Veneguera laten fraaie stukjes natuurschoon van Gran Canaria zien.

De kleurrijke bergen van Los Azulejos zijn gewoon vanaf de openbare weg zichtbaar. Je hoeft geen kilometerslange wandeling over smalle paadjes te maken om van dit natuurfenomeen te kunnen genieten. De Los Azulejos de Veneguera liggen deels langs de GC-200. Dit is de weg die de snelste verbinding vormt om vanuit het zuiden van Gran Canaria naar de westelijke zijde van het eiland te reizen. Als vanuit het zuiden komt, dan is het Mirador de Veneguera de eerste plek waar je kennismaakt met de gekleurde bergen. Vanaf dit uitzichtpunt (‘mirador’ betekent letterlijk ‘uitzichtpunt’) zie je de Fuente de los Azulejos op afstand liggen.

Parkeren bij de Fuente de los Azulejos

Pas als je iets verder doorgereden bent arriveer je op de beste plek om de Fuente de los Azulejos te ervaren. Ter hoogte van een stalletje met de toepasselijke naam Los Azulejos kun je je auto parkeren (bekijk locatie in Google Maps). Parkeren is hier gratis. Bij de kiosk kun je verse vruchtensappen (een aanrader!), koele drankjes of warme koffie kopen. Ook verkopen ze een aantal streekproducten.

De gekleurde lagen met rotsen liggen hier direct langs de weg. Je kunt de verschillende tegelkleuren van hieruit vastleggen. Je kunt er ook voor kiezen om de Fuente de los Azulejos een stukje in te lopen.

Los Azulejos