Sluiten

Pico de las Nieves

Pico de las Nieves

Pico de las Nieves is de hoogste berg van Gran Canaria. Met een hoogte van 1949 meter steekt de top van deze berg boven de andere bergen uit. Vandaar dat het uitzichtpunt van de Pico de las Nieves ideaal is om van een panoramisch uitzicht te genieten. Dat is wel mits de weersomstandigheden het toelaten, want als het bewolkt is op het hoogste punt van Gran Canaria, dan is er van uitzicht weinig sprake.

Uit eigen ervaring kunnen we vertellen dat het weer snel kan veranderen. Zo kan het gebeuren dat je het ene moment een prima uitzicht hebt, je even met je ogen knippert en dat een deel van het uitzicht dan ineens gehinderd wordt door wolken. De Pico de las Nieves is niet alleen het hoogste punt van Gran Canaria. Het is tevens het middelpunt van het eiland.

De Pico de las Nieves bezoeken

De Pico de las Nieves bezoeken

Bovenop de Pico de las Nieves is er een uitzichtpunt aangelegd: de Mirador de Pico de las Nieves. De gratis parking biedt plaats aan voldoende auto’s. Het is zelden zo druk dat je geen plekje kunt vinden. De top van de berg wordt grotendeels gebruikt voor een militaire installatie, waar je als burger natuurlijk geen toegang toe krijgt. Aan de onderkant van deze basis is een uitzichtplek gemaakt die vrij toegankelijk is.

Vanaf deze ‘mirador’ heb je je een fantastisch uitzicht over een groot deel van Gran Canaria. Als de omstandigheden meezitten dan kun je zelfs El Teide op buureiland Tenerife zien liggen.

Uitzicht vanaf Mirador de Pico de las Nieves

Vanaf de Mirador de Pico de las Nieves kun je ongeveer de helft van Gran Canaria zien. Het gaat vooral om de zuidelijke helft. Dat is het stuk dat het minste last heeft van bewolking. Vanaf het uitzichtpunt kun je (bij goed weer) de 1813 meter hoge Roque Nublo zien. Als het goed helder is dan kun je de duinen van Maspalomas onderscheiden die in het zuiden van het eiland langs de kust liggen.

Fietsen naar de Pico de las Nieves

Voor wielrenners vormt de Pico de las Nieves een leuke uitdaging. Er zijn grofweg twee routes die je naar de top van de Pico de las Nieves brengen. Vanuit Maspalomas loopt er een route die je langs Fataga, San Bartholomé de Tirajana en Cruz de Tejeda voert. Deze route is ongeveer 45 kilometer lang, heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 4,1% en zorgt dat je 2195 meter moet klimmen.

Je kunt ook vanuit het oosten naar de Pico de las Nieves fietsen. Vanuit Carrizal kun je over de GC-120 naar de Pico de las Nieves trappen. Deze route is korter, maar steiler. Je fietst 27 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9%. De steilste stukken hebben een stijgingspercentage van 16 tot 19 procent.

Koud en winderig

Het is op de Pico de las Nieves beduidend ander weer dan elders op Gran Canaria. De hoge hoogte zorgt ervoor dat de passaatwind vrij snel heeft. Windsnelheden kunnen oplopen tot tegen de honderd kilometer per uur. De combinatie van de wind en de temperatuurdaling door de hogere ligging zorgt ervoor dat het op de top van de Pico de las Nieves koud tot ijskoud aanvoelt.

Zelfs als het aan de kust een graad of 30 is, kan het op het uitzichtpunt van de Pico de las Nieves flink koud aanvoelen. Denk hierbij aan daadwerkelijke temperaturen van ongeveer 10 tot 12 graden en gevoelstemperaturen die onder het vriespunt uitkomen. Als je de Pico de las Nieves bezoekt, dan raden wij je aan om warmer gekleed te gaan. Neem in ieder geval iets van een warm vest of een jas mee.

Koud op de Pico de las Nieves