Sluiten

Agüimes

Agüimes

In het oosten van Gran Canaria ligt op 270 meter hoogte het dorp Agüimes. Het centrum van het dorp, het ‘casco historico’ wijkt af van de meeste andere plaatsen op het eiland. Dat komt door de nadrukkelijk aanwezige Moorse bouwstijl die vermengd met enkele typische Canarische bouwsels resulteert in een aantal aantrekkelijke straatjes rondom kerk Iglesia de San Sebastián. Het plein voor de kerk en de omringende straten zijn iedere donderdag de plek waar de lokale weekmarkt gehouden wordt. De markt biedt relatief veel lokale producten tegen aantrekkelijke prijzen.

Overnachten

Hotel Villa de Agüimes

Twee kleinschalige hotels in Agüimes zijn de moeite waard om een nacht door te brengen. Allereerst het twaalf kamers tellende Hotel Rural Casa de los Camellos. Dit authentieke hotel is gevestigd op een plek die vroeger dienst deed als stopplaats voor kamelen. Daar komt de naam van het hotel vandaan. Een fraai beeld van een liggende kameel in de zijstraat naast het hotel herinnert aan vroegere tijden.

Slechts zes kamers telt het geheel in Canarische stijl gebouwde hotel Villa de Agüimes. Dit pand met de kenmerkende groene deuren en ramen was voorheen het stadhuis van Agüimes.

bekijk alle hotels in Agüimes

Museum

Het gratis toegankelijke Centro de Interpretación del Casco Histórico toont de historie van de oude binnenstad van Agüimes. Getoond wordt onder andere hoe de traditionele woningen gebouwd werden en hoe men vroeger leefde in dit gebied. Aan het einde van het museum zie je in de vloer een stukje archeologische opgraving. Je moet wel eventjes het licht zelf inschakelen om het te kunnen zien.

Balkons

Balkon in Agüimes

Belangrijk stijlelement in het centrum van Agüimes wordt ook hier gevormd door de balkons aan de huizen. Je ziet ze in alle soorten en maten, van uitbundige leefbalkons tot aan kleine balkons van metaal. Opvallend in Agüimes is dat redelijk wat bewoners van hun balkon complete kunstwerken hebben gemaakt. Allerlei decoraties zoals hoeden, kleden en complete poppen worden hiervoor gebruikt. Ook zie je losse versieringen aan gevelranden terugkomen. Je mag stellen dat de balkons ervoor zorgen dat Agüimes tot een openluchtmuseum getransformeerd is.

El Populacho

Een barretje waar je zeker wat moet drinken is El Populacho aan het plein voor de kerk. Je zit hier heerlijk rustig het dorp in je op te nemen tussen de lokale bewoners. Als je op het terras gaat zitten om te genieten van een biertje dan moet je zeker ook even het sfeervolle interieur van de bar bekijken. O ja… vergeet niet om hier wat heerlijke tapas bij je drankje te bestellen. Deze Spaanse hapjes zijn hier authentieker dan in de badplaatsen op Gran Canaria.

El Populacho