Sluiten

Arguineguín

Arguineguín

Arguineguín is van oorsprong een vissersdorp aan de zuidkust van Gran Canaria. De afgelopen decennia is het kustplaatsje langzaamaan getransformeerd tot een toeristische plaats, zonder dat het oorspronkelijke uiterlijk verdwenen is. Natuurlijk is het door de toestroom van toeristen wel drukker geworden in Arguineguín. Verder zie je dat de plaats wat uitgedijd is door het toerisme. Arguineguín is een van de weinige plaatsen aan de zuidkust van het eiland dat niet helemaal ontworpen is voor het toerisme. Waar dorpen zoals Playa del Inglés, Puerto Rico en Taurito vooral op de tekentafel ontstaan zijn, daar is Arguineguín een echt dorp. Wel zie je dat steeds meer woningen plaats hebben gemaakt voor toeristenaccommodaties. Ze hebben daarbij niet de fout gemaakt om enorme betonnen complexen weg te zetten.

Wat vinden wij van Arguineguín?

Wat vinden wij van Arguineguín?

Arguineguín is geen mooi dorp. Als je daar naar op zoek bent dan zul je met uitzondering van Puerto de Mogán vooral teleurgesteld zijn als je de badplaatsen langs de zuidkust van Gran Canaria bezoekt. Ons eerste bezoek aan Arguineguín heeft geleid tot een stuk tekst waar we nu niet meer helemaal achter staan.

In 2011 schreven we onder andere het volgende over Arguineguín:

“Toen we in Arguineguín aankwamen om over deze badplaats te gaan schrijven en foto’s te maken hadden we een probleem. Eigenlijk is de op papier drukke toeristenplaats een saai dorp zonder enige noemenswaardige bezienswaardigheden. Het in de boekjes vermeldde vissershaventje verbleekt bij een hoop andere havens op Gran Canaria, sfeervolle straatjes hebben we niet kunnen ontdekken en fraaie bouwwerken ook niet. Eigenlijk is het enige wat wel de moeite waard is het zandstrand. Dit langgerekte doch vrij smalle strand is voorzien van donker zand. Geen zwart zand, maar donker genoeg om bij warm en zonnig weer kokend heet te worden in de loop van de dag. De bebouwing van Arguineguín is esthetisch gezien niet het meest fraaie wat je in dit deel van Gran Canaria aan zult treffen. Wij zouden eerlijk gezegd geen goede reden weten te verzinnen om specifiek voor Arguineguín als vakantiebestemming te kiezen. Wat ons betreft is een huurauto een must om het dorp regelmatig te ontvluchten.”

Inmiddels zijn we wat genuanceerder in ons oordeel over Arguineguín. Het is niet het mooiste dorp van Gran Canaria, maar biedt wel wat je nodig hebt tijdens je vakantie. Behalve een bed om te slapen heb je hier winkels waar je je inkopen kunt doen, is er voldoende horeca om lekker uit te kunnen eten en kun je overdag heerlijk naar het strand. Je kunt kiezen om een van de twee donkere stranden in Arguineguín zelf te bezoeken. Je kunt met de bus of huurauto ook vrij gemakkelijk en snel naar een van de witte of goudgele stranden gaan die aan de zuidkust liggen, zoals Playa de Amadores, Playa Anfi del Mar of Playa del Inglés.

Als je het deel van Arguineguín bezoekt dat wat meer landinwaarts ligt, dan zie je vooral vakantiewoningen. Veel van deze villa’s en vakantiewoningen zijn van Scandinaviërs. De vrij grote Scandinavische populatie is terug te zien in de aanwezigheid van Scandinavische restaurants en zelfs een heuse Noorse kerk in Arguineguín.

Markt op dinsdag

Op dinsdag is de wekelijkse markt van Arguineguín. Deze wordt gehouden in het havenkwartier en begint rond 8 uur ’s morgens. Rond een uur of twee worden de laatste kramen gesloten. Naast vis, kaas en allerlei lokale lekkernijen wordt hier ook redelijk wat toeristische zooi verkocht. Het publiek op de markt bestaat dan ook voor de meerderheid uit toeristen die in de omgeving verblijven.

Veerboot

Vanaf Arguineguín kun je met de veerboot naar Puerto Rico en verder door naar Puerto de Mogán varen. Deze veerdienst vaart meerdere keren per dag. De eerste boten vertrekken rond 10 uur ’s morgens, de laatste aan het einde van de middag rond een uur of vijf.

Twee stranden

Playa Las Marañuelas

Arguineguín telt twee stranden: hoofdstrand Playa Las Marañuelas en het kleinere Playa de Arguineguín. Playa Las Marañuelas is komvormig en heeft een lengte van ongeveer 250 tot 300 meter. De gemiddelde breedte van het strand bedraagt 15 tot 20 meter. Het vulkanisch donkere zand kan op zonnige zomerse dagen vrij heet worden. Het is daarom aan te raden om indien mogelijk de schaduw op te zoeken. Het water is kalm, mede door de vrij beschutte ligging naast de haven van Arguineguín. Langs het strand ligt een wandelpromenade waarop bomen en bankjes staan. Dit zijn heerlijke plekken om van het uitzicht te genieten zonder dat je zand tussen je tenen krijgt.

Aan de oostkant van Arguineguín ligt Playa de Arguineguín. Dit strand is kleiner en minder druk bezocht. In plaats van zand lig je hier meer op kleine kiezels. Verder is de hele ligging minder sfeervol dan die van Playa Las Marañuelas.

Parkeren

Eigenlijk heeft Arguineguín op drukkere momenten een parkeerprobleem. Rond het hoofdstrand en in het hart van het dorp zijn de parkeerplekjes op straat vaak bezet. Er zijn twee plekken waar je een redelijke kans hebt om je auto wel kwijt te kunnen. De meest gunstige plek is direct ten westen van de Playa de Arguineguín, op de Calle José Manuel Santana García (bekijk de locatie in Google Maps). Mocht hier geen plek zijn, dan kun je kijken of je je auto hier kwijt kunt. Dit parkeerterrein ligt iets minder gunstig, maar er is vaak wel plek.

Parkeren in Arguineguin