Sluiten

Playa del Inglés

Playa del Inglés

Het strand van de Engelsen. Dat is de letterlijke vertaling van Playa del Ingles, de grootste badplaats op Gran Canaria en symbool van het massatoerisme. In deze bruisende stad met meer dan honderdduizend hotelbedden draait werkelijk alles om het toerisme. Voor veel vakantiegangers is Playa del Inglés een uitstekende bestemming mits je eisenpakket vrij beperkt is. Playa del Inglés is een verzameling van accommodaties in de vorm van hotels, appartementencomplexen en bungalows. Tussen al dit beton in staan er een aantal winkelcentra zoals Yumbo, Gran Chaparral en Kasbah. Deze zogenaamde CC’s (Centro Comercial) zijn de plekken waar horeca en winkels samenkomen. Hier is het waar het zich in Playa del Inglés afspeelt. Dit betekent dat een authentiek centrum met gezellige straatjes ontbreekt.

Playa del Inglés is een ontworpen stad die gedurende de jaren zeventig van de vorige eeuw ineens weggezet is. Hiermee is het hart gecreëerd van de Costa Canaria, de streek waarmee men het stuk in Gran Canaria aanduidt waar beton en massatoerisme heersen.

Uitstekende vakantiebestemming

Vakantie naar Playa del Ingles

Deze introductie doet het ergste vermoeden. En dat willen we eigenlijk meteen tegenspreken. Ja, men had decennia geleden andere keuzes kunnen en misschien wel moeten maken. Playa del Inglés zal geen schoonheidsprijzen winnen en waarschijnlijk zou men een toeristenplaats met de hedendaagse kennis anders opzetten. Maar als je heel objectief kijkt, dan voldoet Playa del Inglés prima aan de meeste wensen van de toeristen die hier komen.

Je kunt in Playa del Inglés uitstekend slapen, waarbij er sprake is van een ruime verscheidenheid aan soorten accommodaties. Je hebt vrijwel altijd een goed strand op loopafstand van je bed. Er zijn volop mogelijkheden om te shoppen, uit te eten en te stappen. Het weer is er geweldig. Men zegt weleens dat het zuiden van Gran Canaria, waar Playa del Inglés ligt, het perfecte klimaat heeft. En tot slot kun je deze vrij drukke badplaats altijd even achter je laten en het prachtige binnenland van Gran Canaria ontdekken.

Top

3 populairste hotels in Playa del Inglés

 1. Bull Eugenia Victoria & Spa
  Bull Eugenia Victoria & Spa

  Hotel Bull Eugenia Victoria & Spa heeft gasten alles te bieden wat ze nodig hebben tijdens hun vakantie op Gran Canaria. Tegen een kleine meerprijs boek je je vakantie op basis van all-inclusive.

  Bekijk info en prijzen
 2. Riu Papayas
  Riu Papayas

  All-inclusive hotel Riu Papayas is een van de beste RIU-hotels op heel Gran Canaria. De verzorging is fantastisch en de zwembaden zijn heerlijk. De comfortabele kamers scoren een gemiddeld rapportcijfer van een 9,0.

  Bekijk info en prijzen
 3. Barcelo Margaritas
  Hotel Barcelo Margaritas

  Hotel Barcelo Margaritas is een onder Nederlanders populair viersterrenhotel. Zij zijn vooral te spreken over de ligging vlak bij Gran Chaparral, de mooie kamers en de uitstekende service.

  Bekijk info en prijzen

Massatoerisme

De toeristische sfeer in Playa del Inglés deert het merendeel van de bezoekers niet. Ondanks de reputatie van de stad weten de bezoekers Playa del Inglés massaal te vinden voor een zonvakantie. Onder Nederlandse toeristen behoort Playa del Inglés samen met het luxere vakantieresort Meloneras al jarenlang tot de meest populaire bestemmingen op de gehele Canarische Eilanden. Op Gran Canaria komt de concurrentie vooral van Puerto Rico en de omliggende stranden. Binnen de Canarische Eilanden moet Playa del Inglés vooral concurreren met Playa de las Americas op Tenerife en Playa del Carmen op Lanzarote.

Een misvatting die bestaat over Playa del Inglés is dat deze plaats alleen maar uit hoogbouw hotels en appartementencomplexen bestaat. Dat is niet zo. Er zijn straten en stukjes van Playa del Inglés waar wat meer hoge gebouwen staan. Door dit af te wisselen met laagbouw (waaronder redelijk wat bungalows) ontstaat er een goede dynamiek. Hierdoor is er geen sprake van een enorme muur van hotels. Sterker nog: de kans is groot dat als je in een hoger hotelgebouw verblijft, je een mooi uitzicht hebt dat amper of niet gehinderd wordt door andere gebouwen. Hotel RIU Papayas is daar een mooi voorbeeld van.

Stranden

Playa del Ingles - het strand

Het grootste strand van Playa del Inglés heet hetzelfde als de plaats: Playa del Inglés. Dit fraaie zandstrand is een uitloper van de glooiende zandduinen die westelijk van Playa del Inglés liggen: de Dunas de Maspalomas. Er zijn verschillende manieren om Playa del Inglés op te meten. Als je de kustlijn pakt vanaf het Playa de las Burras bij San Agustín in westelijke richting volgt tot je ter hoogte van de laatste bebouwing van Playa del Inglés bent, dan kom je op een totale lengte van ongeveer drie kilometer uit. Er is echter ook veel voor te zeggen om de stukken strand aan de oostelijke kant als een individuele strand te benaderen. Hier wordt de benaming Playa El Veril gebruikt. Het betreft het strand dat ter hoogte van Centro Comercial Tropical ligt.

De stranden van Playa del Inglés bestaan allemaal uit fijnkorrelig zand. De zandkleur laat zich het beste als goudgeel beschrijven. Het zand kan bij een hardere wind opwaaien. Alle denkbare voorzieningen zijn aanwezig: douches, openbare toiletten en de verhuur van ligstoelen en parasols. Op een aantal plekken zijn badmeesters aanwezig. Zij houden een oogje in het zeil en kunnen eerste hulp bij ongelukken verlenen.

Het drukste stuk van het strand is het deel dat voor de Centro Comercial Anexo 2 ligt. Je mag die strook met horeca en winkels als het centrum van Playa del Inglés beschouwen. Achter dit winkelcentrum is een parkeerterrein. De kans dat je hier een plekjes vindt is helaas niet zo groot. Het beste kom je te voet naar het Playa del Inglés strand.

Het strand van Playa del Inglés is goed te doen met jonge kinderen, maar wees wel oplettend. Soms is er sprake van meer golfslag en een sterkere stroming. Dan kan het wat minder geschikt zijn om hier met kleinere kinderen naar het strand te gaan. Vanwege de meer beschutte ligging en de daardoor rustigere zee vinden wij de stranden van Puerto Rico, Arguineguín en Puerto de Mogan meer geschikt voor gezinnen met kinderen. Hetzelfde geldt voor de stranden die tussen deze badplaatsen in liggen, zoals het prachtige Playa de Amadores.

Ideaal weer

Over het algemeen is er in Playa del Inglés sprake van ideaal weer voor een zonvakantie. Het aride klimaat van Playa del Inglés zorgt voor veel zonuren, weinig regen en vrijwel het hele jaar voor temperaturen die prima geschikt zijn voor een dagje aan het zwembad of op het strand. Tijdens de wintermaanden liggen de middagtemperaturen rond of net iets boven de 20 graden, met soms uitschieters van 25 graden of hoger. Zeker op zonnige plekken die beschut liggen tegen de wind kan het dan zeer aangenaam zijn. Het is niet voor niets dat Playa del Inglés zo geliefd is als winterzonbestemming. In het zomerseizoen zijn zomerse temperaturen (minstens 25 graden Celsius) bijna gegarandeerd in Playa del Inglés. Tijdens de zomervakantie schieten de thermometers vaak naar de 30 graden. Regen komt er in de periode april tot en met september bijna niet voor.

De beste reistijd voor een vakantie in Playa del Inglés is van mei tot half oktober. Dit is de warmere periode van het jaar, waarin de kans op regen nihil is. Dit is tevens het hoogseizoen, waarin de prijzen vaak wat hoger liggen dan wanneer je later in het jaar zou reizen.

Winkelen en uitgaan

winkelen in Playa del Ingles

Zowel het winkelen als het uitgaan gebeurt in Playa del Inglés grotendeels in winkelcentra. Deze zogenaamde ‘centro comerciales’ hebben als voordeel dat de hotels en appartementencomplexen ontzien worden van drukte door winkelend of uitgaand publiek. Er zit wel een keerzijde aan: de winkelcentra van Playa del Inglés zijn inmiddels door de tijd ingehaald. Echt aantrekkelijke plekken kun je ze niet noemen. Maar ze zijn wel functioneel. En laten we eerlijk zijn: wie zit er op te wachten om de halve vakantie te vullen met shoppen? Er zijn zoveel leukere dingen om te doen op Gran Canaria.

Yumbo is het grootste winkelcentrum van Playa del Inglés. Hier draait het vooral om het uitgaansleven en om specifiek te zijn om de gay scene. Het in 1982 geopende Yumbo staat bekend om de gay bars en travestietenshows. Het uitgaanspubliek bestaat niet alleen uit LGBT+ mensen. Je ziet ook voldoende straight publiek genieten van het uitgaansleven in Yumbo. Je zult hen niet zo snel aantreffen in de gay sauna’s en darkrooms, maar wel in de meer toegankelijke uitgaansgelegenheden zoals Ricky’s Cabaret Bar aantreffen. Daar zitten gewoon gezinnen met kinderen te genieten van de dragshows.

Andere winkelcentra in Playa del Inglés zijn Kasbah, CITA, Plaza, Tropical en Gran Chaparral. Het aanbod verschilt wel per winkelcentrum. Zo richten Plaza en Kasbah zich meer op het uitgaan, is CITA vooral een plek om te gaan winkelen en uit te eten en zie je in Gran Chaperral een relatief groot aantal Nederlandse kroegen.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Playa del Ingles promenade

Het aantal bezienswaardigheden binnen Playa del Inglés is beperkt. Van enige authenticiteit is hier geen sprake. Je moet je voorstellen dat hier tot 1962 eigenlijk vrijwel niets was, behalve de prachtige stranden. Daarmee komen we uit op de belangrijkste bezienswaardigheid van Playa del Inglés: de Dunas de Maspalomas. Officieel hoort dit unieke natuurgebied tot het ernaast gelegen Maspalomas, maar in de praktijk lopen deze zandduinen over in het strand van Playa del Inglés. De wandelboulevard Paseo Costa Canaria mag je eigenlijk ook wel als een bezienswaardigheid beschouwen. Dit wandelpad loopt vanaf het RIU Palace Maspalomas hotel langs de stranden naar San Agustín. Het biedt mooie uitzichten op de stranden van Playa del Inglés. Tussen alle gebouwen in Playa del Inglés is er eentje die duidelijk afwijkt: de Templo Ecumenico el Salvador. Deze oecumenische kerk heeft een omgedraaid schip en prachtige glas-in-loodramen. Het staat sinds 1970 in de nabijheid van CC Kasbah en CC Plaza.

Voor andere bezienswaardigheden moet je Playa del Inglés verlaten. De badplaats vormt een goede uitvalsbasis voor excursies of lekker even een dagje weg met de huurauto. Binnen een kwartier rijden kun je naar het openluchtmuseum Mundo Aborigen gaan om kennis te maken met de cultuur van de oorspronkelijke bewoners van Gran Canaria. Daarachter ligt een adembenemend mooi vulkanisch landschap op je te wachten en nog iets verder doorrijden brengt je naar mooie dorpjes zoals Fataga en San Bartolomé de Tirajana. In plaats van het binnenland in te trekken kun je ook mooie plekken langs de kust ontdekken, zoals het Instagramwaardige Puerto de Mogán of droomstranden zoals Playa de Amadores.

Het water biedt ook tal van opties. Ga windsurfen, waterfietsen of duiken. Ga mee met een boottocht waarbij je op pad gaat om dolfijnen en walvissen in het echt te zien. Als je van zwemmen en waterpret houdt, dan kun je een bezoek brengen aan Aqualand Maspalomas. Dit waterpark ligt op zo’n tien minuten met de huurauto of taxi vanuit de meeste plekken in Playa del Inglés.