Sluiten

San Bartelomé de Tirajana

San Bartelomé de Tirajana

Het bergdorp San Bartelomé de Tirajana ligt aan weg GC-60 die vanuit Maspalomas in het zuiden richting de bergtoppen in centraal Gran Canaria loopt. San Bartelomé de Tirajana is een populair vertrekpunt onder wandelaars, die van hieruit kunnen kiezen uit een redelijk groot aantal goed gedocumenteerde wandelroutes. Omdat het dorp voor velen het vertrek en aankomstpunt is, zie je hier redelijk wat toeristen die wat eten en drinken. Even op krachten komen voor de wandeltocht of lekker naborrelen kun je hier uitstekend. San Bartelomé de Tirajana telt verhoudingsgewijs best wel wat horecagelegenheden.

San Bartelomé de Tirajana is verder een geliefde tussenstop voor wielrenners. Veel van de fietsroutes doorkruisen het dorp. Op het moment dat je net een aantal hoogtemeters hebt gemaakt dan zien de terrasjes langs de Calle Reyes Católicos er ineens wel heel aantrekkelijk uit. Overdag zie je dan ook geregeld mensen in een wielrennersoutfit op de terrasjes van San Bartelomé de Tirajana zitten.

Bezienswaardigheden

Kerk van San Bartelomé de Tirajana

Voor een dorp van dit formaat zijn er redelijk wat bezienswaardigheden te noteren. Het mooiste is de ligging, wat vooral duidelijk wordt als je uit noordelijke richting naar San Bartelomé de Tirajana rijdt. Het dorp kent aan de zuidkant een mooi panoramapunt met uitzicht over het dal. Dit uitzichtpunt wordt Mirador El Polvo genoemd. Je vindt het aan de Plaza del Pensionista.

Centraal in San Bartelomé de Tirajana staat de Sint-Bartholomeuskerk. Deze rooms-kathoieke kerk is in 1922 gebouwd. Het uiterlijk is typisch voor Gran Canaria: wit pleisterwerk wordt afgewisseld met donker gesteente. De donkere kleur van deze stenen is te danken aan de vulkanische afkomst.

Tunte

In San Bartelomé de Tirajana tref je verder meerdere traditionele Canarische woningen aan. Een wandeling door het historische hart is daarom een aanrader. Het centrum van San Bartelomé de Tirajana heeft een eigen naam: Tunte. Deze naam wordt in reisgidsen amper genoemd en ook wie kaartsoftware gebruikt die zal merken dat die vaak wel in de gaten heeft dat het de San Bartelomé de Tirajana betreft, maar niet dat het om het historische hart gaat.

Tunte

De gemeente San Bartelomé de Tirajana

Niet veel toeristen weten dat ze tijdens hun vakantie op Gran Canaria in de gemeente San Bartelomé de Tirajana verblijven. Dat komt doordat deze in totaal 332 vierkante kilometer tellende gemeente maar liefst een vijfde deel van het totale landoppervlakte van Gran Canaria beslaat. Daarmee is het de grootste gemeente van het eiland. Populaire badplaatsen zoals Playa del Inglés, Meloneras, Maspalomas en San Agustin behoren tot de gemeente San Bartelomé de Tirajana. Ook het mooie bergdorp Fataga, dat ten zuiden van San Bartelomé de Tirajana ligt, hoort tot deze gemeente.

Bereikbaarheid

San Bartelomé de Tirajana ligt op een vrij druk knooppunt in het bergachtige binnenland van Gran Canaria. Het ligt op de locatie waar de weg GC-65 op de GC-60 aansluit. De meeste toeristen rijden over de GC-60 naar San Bartelomé de Tirajana. Als je vanuit het zuiden komt is de GC-65 ook een optie, zeker als je je bezoek aan San Bartelomé de Tirajana combineert met Agüimes of Santa Lucía de Tirajana. Parkeren is gratis in San Bartelomé de Tirajana. Op straat kan het soms wat lastig zijn om een plekje te vinden. Dan biedt de gratis parking aan de noordzijde van het dorp vaak wel plek.