Sluiten

Santa Lucía de Tirajana

Santa Lucía de Tirajana

Als je door het groene dal Barranco de Tirajana rijdt dan kom je vanzelf terecht in het dorp Santa Lucía de Tirajana. Van alle dorpen op Gran Canaria was dit één van de weinige waarbij het liefde op het eerste gezicht was. De sfeer die dit dorp uitstraalt, is geweldig. Overdag kun je bijna een kanonskogel afschieten op het moment dat de lokale bewoners hun siësta houden. Dat komt doordat merkwaardig genoeg toeristen amper aanwezig zijn in de fraaie straten van Santa Lucía de Tirajana. Mogelijk komt dat omdat het dorp niet op een route ligt tussen de grote badplaatsen en de bezienswaardigheden. Het feit dat de reisgidsen amper aandacht schenken aan dit sfeervolle dorp zal er ook mee te maken hebben. Juist de afwezigheid van hordes toeristen maakt het dorp extra mooi.

Ik zou er eigenlijk niet over moeten schrijven, zodat iedereen er weg blijft. Ik heb echter van thuis uit geleerd dat je mooie ervaringen met anderen moet delen. Dus bij deze.

Wandeling

wandeling door Santa Lucía de Tirajana

Als je met de auto aankomt in Santa Lucía de Tirajana dan kun je hem het beste parkeren op de parkeerplaats voor het sportveld, centraal in het dorp. Van daaruit loop je eerst een stukje de trappen op naar boven, waar je kunt genieten van de mooie combinatie van palmen, bebouwing en een kunstmatig watervalletje. Daarna loop je langs hoofdweg GC-65 in zuidoostelijke richting totdat je het bordje aan de rechterkant van de weg ziet waar de panoramische route aangegeven wordt. Je slaat dan linksaf de Calle Leopoldo Matos in die je langs typisch Canarische woningen brengt. Let hier vooral op de vele fraaie balkons.

Het mooiste balkon zie je aan het gele huis waar je op een gegeven moment recht op af loopt. Het fraai gedecodeerde balkon maken van het huis een bezienswaardigheid op zich. Nadat je dit gele huis gepasseerd bent, kom je bij de witte dorpskerk uit. Deze vrij toegankelijke kerk is wat betreft bouwstijl zeer herkenbaar voor mensen die al meer dorpen op Gran Canaria gezien hebben. Vanaf het plateau voor de kerk heb je een mooi uitzicht over het centrale deel van Santa Lucía de Tirajana.

Uitzicht

Stap voor je Santa Lucía verlaat nog eventjes het achterste terras op van Bar Restaurante Mirador. Ervaren Spanjegangers weten dat het Spaanse woord ‘mirador’ in het Nederlands ‘uitzicht’ betekent. Dat is dan ook wat je hier geboden wordt: het fraaiste uitzicht in Santa Lucía over het dal van Tirajana. Vergeet niet om op het terras van een hapje en een drankje te genieten. Wees overigens gewaarschuwd hier: wij hebben hier zelf nog nooit gegeten, maar ontvangen berichten dat het eten duur is en de kwaliteit matig.

Uitzicht vanuit Santa Lucía de Tirajana