Sluiten

Teror

Teror

Volgens de reisgidsen is Teror het mooiste dorp van Gran Canaria. Met die wetenschap in het achterhoofd hebben we Teror bezocht. Uit ervaring weten we dat plaatsen die als authentiek, prachtig en sfeervol omschreven worden helaas ook vaak verpest worden door de populariteit die zo’n titel met zich meebrengt. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het bergdorpje Zia op het Griekse eiland Kos, dat een aaneenschakeling geworden is van toeristische winkeltjes. Tot ons genoegen is dit met Teror niet gebeurd. Het dorp weet haar eigen identiteit goed te bewaren. Het toerisme heeft de authenticiteit amper aangetast.

Maria

Volgens de overleveringen zou Maria op 8 september 1481 verschenen zijn op de tak van een inmiddels gesneuvelde pijnboom. Ter ere van deze verschijning bouwden de toenmalige bewoners van Teror een kapel. Deze is in de zeventiende eeuw vervangen door een kerk, die vrij snel door een brand verloren is gegaan.

Basílica de Nuestra Señora del Pino

Basílica de Nuestra Señora del Pino

Centraal op het fraaiste plein van Teror staat de Basílica de Nuestra Señora del Pino. Deze in 1767 gerealiseerde neoclassicistische basiliek, die op de plek is gekomen waar de voormalige kerk stond. In de kerk bevindt zich het beeld van de Heilige Maagd Maria. Ieder jaar op 8 september wordt dit beeld door duizenden bedevaartgangers bezocht tijdens het Fiesta de la Virgen del Pino. Ook op andere dagen zie je redelijk wat mensen naar binnen gaan in de Basílica de Nuestra Señora del Pino om een gebed te doen voor de altaarstukken van de Maagd Maria. In de schatkamer van de kerk kun je het beeld van Onze-Lieve-Vrouwe van de Pijnboom zien.

Goed om te weten is dat de Basílica de Nuestra Señora del Pino alle dagen van de week geopend is, maar tussen 14:00 en 16:00 uur gesloten is. Tijdens katholieke feestdagen kunnen er andere tijden gehanteerd worden.

Plaza Nuestra Señora del Pino

Plaza Nuestra Señora del Pino

Je mag de Plaza Nuestra Señora del Pino als het hart van Teror beschouwen. Dit plein behoort zonder enige twijfel tot de mooiste pleinen van Gran Canaria. Aan het plein staat de eerder genoemde basiliek, een aantal fraaie gebouwen met de traditionele houten balkons en een eeuwenoude laurierboom. Om alles goed in je op te nemen kun je op het kleine terras van Tasca la Villa gaan zitten, waar drankjes en eenvoudige gerechten geserveerd worden.

Op zondagen is het extra levendig op en rond de Plaza Nuestra Señora del Pino. Dan wordt hier de oudste markt van de Canarische Eilanden gehouden. Meer dan honderd kraampjes bieden vooral lokale producten aan, zoals handwerk, gebak, kaas en de hier gemaakte chorizo waar Teror bekend om staat. Deze chorizo is geen harde worst, maar een zoete smeerbare bloedworst die op vers gebakken broodjes wordt geserveerd. Het ziet er een beetje uit als een broodje met filet americain, maar smaakt totaal anders. Typische marktproducten zoals groene, fruit en gebak worden ook verkocht op de markt van Teror. De zondagmarkt begint om 8:00 uur en duurt tot ongeveer 15:00 uur.

Calle Real de la Plaza

Calle Real de la Plaza

Betoverd mooi is de met kasseien uitgevoerde autovrije straat Calle Real de la Plaza. De straat is een aaneenschakeling van fraai gekleurde woningen en winkels met een grote variatie aan balkons. Naast de veel voorkomende houten Canarische balkons kom je hier ook exemplaren tegen die van metaal zijn. De straat bevat vooral winkels loopt vanaf een ingang met daarboven een afbeelding van de Mariaverschijning door tot aan het plein van de basiliek.

Parkeren

Je auto parkeren in Teror is niet zo eenvoudig. Op straat is het aantal plekken beperkt, waardoor een een permanent tekort aan parkeerplaatsen is. Het beste parkeer je je auto in de enige parkeergarage die in het centrum ligt. Als je via de voetgangersuitgang boven komt sta je meteen bij de basiliek van Teror.