Sluiten

Reisadvies voor Gran Canaria

Gran Canaria is een vrij veilige bestemming. Toeristen ondervinden er geen grote dreigingen die het reizen naar Gran Canaria onveiliger zouden maken dan andere Europese bestemmingen. Hierdoor geldt er voor Gran Canaria een positief reisadvies. Dit betekent niet dat er op Gran Canaria helemaal geen veiligheidsrisico’s gelden. Iedere bestemming, zelfs de meest veilige, kent risico’s. Als je je eigen huis uitloopt is dat al zo, dus ook op reis zul je met een aantal risico’s rekening moeten houden.

Gezondheid

Gran Canaria is op het gebied van gezondheid geen bestemming met een hoger risico dan Nederland. De bij ons voorkomende virusziektes zoals griep, buikgriep, verkoudheid en COVID-19 komen ook op Gran Canaria voor. Wie de nodige hygiënemaatregelen in acht neemt, die verkleint de kans om besmet te raken met een virus. Vanwege de hogere temperaturen is er een ietwat grotere kans op reizigersdiarree of voedselvergiftiging.

De zon is aanzienlijk sterker op Gran Canaria. Menig toerist verkijkt zich op de zonkracht, vooral tijdens het winterseizoen als onze huid in Nederland (of België) niet gewend is aan de zon. Het is raadzaam om de zon tijdens de heetste uren (11:00 tot 15:00 uur) te vermijden. Gebruik overdag een anti-zonnebrandcrème, bij voorkeur met factor 30 of hoger. Kleding kan daar bovenop extra bescherming bieden.

Het kraanwater op Gran Canaria is veilig om te drinken. Er zijn geen bacteriologische omstandigheden die ervoor zorgen dat je geen leidingwater zou kunnen drinken. Vanwege de smaak kiest men er vaak voor om flessen mineraalwater als drinkwater te gebruiken.

Reisadvies voor Gran Canaria

Criminaliteit

Net als op iedere toeristische bestemming ben je op Gran Canaria als toerist een potentieel doelwit van kleine criminaliteit. Denk aan zakkenrollerij of andere vormen van diefstal, zoals het stelen van onbeheerde dingen op het strand of bij het zwembad. Verder kunnen er inbraken plaatsvinden in vakantiewoningen, hotelkamers of appartementen. Huurauto’s zijn een gemakkelijke prooi voor sneldieven. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van diefstal of beroving:

[1] Wat je niet bij je hebt, kan niet gestolen worden. Waarom met dure sieraden op vakantie gaan? Overweeg om duurdere sieraden en horloges veilig thuis te laten.

[2] Laat geen waardevolle spullen onbeheerd achter op het strand, aan het zwembad of in de huurauto. Besef dat gelegenheid de dief kan maken.

[3] Gebruik een kluis in je accommodatie. Diefstal uit hotelkamers en appartementen komt geregeld voor. De beste manier om dit te voorkomen is door waardevolle spullen in een kluis te bewaren. Als die niet in je accommodatie zelf aanwezig is, kijk dan of er bij de receptie een mogelijk bestaat om spullen in een kluis te bewaren.

[4] Geef zakkenrollers geen kans. Zorg ervoor dat er bijvoorbeeld niets in je kontzakken zit waar gauwdieven snel bij zouden kunnen. Draag je een handtas of rugzak. Kijk of alles goed afgesloten is, draag je tas vooral voor je en zet je tas niet even weg waar een dief ermee aan de haal kan gaan.

We willen graag specifiek vermelden dat de kans om slachtoffer van zakkenrollerij, diefstal of zelf een overval groter is in Las Palmas, de grootste stad van Gran Canaria. Probeer hier vooral in de avond rustige straten en hoekjes te vermijden.

veiligheid

Natuur

Op Gran Canaria kan de natuur zorgen voor problemen. Met name in de drogere zomerperiode bestaat er een kans op bosbranden. Als die woeden, dan is dat vooral in het bosrijkere binnenland. De badplaatsen worden zelden bedreigd door bosbranden. Verder bestaat er een kans op hitte. Op het moment dat er in het zomerseizoen een sterke oostelijke stroming ontstaat, dan kan de aanvoer van hete lucht vanuit de Sahara ervoor zorgen dat de temperatuur oploopt richting de 40 graden Celsius.

Gran Canaria is een vulkanisch eiland. In tegenstelling tot het Canarische eiland La Palma is er op Gran Canaria in de recente historie geen vulkaanactiviteit voorgekomen. Op basis van onderzoeken door de Universiteit van Las Palmas vermoedt men dat de laatste vulkaanuitbarstingen op Gran Canaria duizenden jaren geleden plaatsgevonden zouden moeten hebben. Er lijkt dus geen directe dreiging van een mogelijke vulkaanuitbarsting te bestaan op Gran Canaria. Aardbevingen en aardschokken kunnen wel voorkomen. De seismische activiteit in de omgeving zorgt geregeld voor op Gran Canaria voelbare aardbevingen.