Sluiten

Veiligheid en criminaliteit op Gran Canaria

Als toerist op Gran Canaria loop je wat betreft veiligheid een aantal risico’s die we hier toe willen lichten. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee. Op de website veilig op reis lees je nog veel meer informatie en tips over veiligheid onderweg en op je vakantiebestemming.

Diefstal

Ergernis nummer één is de toenemende criminaliteit op het eiland Gran Canaria. Het ergste is dit in hoofdstad Las Palmas, maar vlak zeker de toeristenplaatsen aan de Costa Canaria niet uit. Inbraak in woningen, diefstal uit hotelkamers, zakkenrollerij, autoinbraken en zelfs gewapende overvallen, het is allemaal mogelijk op Gran Canaria. De kleine criminaliteit tiert welig op het zonovergoten eiland waardoor het in acht nemen van voorzorgsmaatregelen aan te raden is om de risico’s zoveel mogelijk te beperken:
– maak indien mogelijk gebruik van kluizen in hotels en vakantiewoningen
– parkeer uw huurauto niet in afgelegen straatjes, zeker niet in het donker
– loop niet met dure sierraden of horloges te pronken op de verkeerde plekken, zoals bijvoorbeeld in delen van Las Palmas
– vermijd in het donker de rustige steegjes en straatjes, zeker als je alleen bent
– verdeel je geld en passen
– stop geen portemonnee in een niet afgesloten kontzak
– laat geen waardevolle spullen onbeheerd achter in auto, hotelkamer of op het strand
– indien een auto geparkeerd staat, laat het dashboardkastje openstaan en laat indien mogelijk zien dat de kofferruimte leeg is
– indien je met een gewapende overval te maken krijgt, geef wat ze willen en verzet je niet

veiligheid

Zon

De UV-straling is op Gran Canaria dermate hoog dat er op korte termijn kans op verbranding van de huid is en op langere termijn andere risico’s meewegen. Lees alles over de zon op Gran Canaria op deze pagina.

Autorijden

Het verkeer is relatief veilig op Gran Canaria. Het risico zit hem voor rijders die minder ervaren zijn met bergwegen in de soms vrij smalle, bochtige bergwegen die soms ook een flinke hellingsgraad hebben. Vooral in het donker is het rijden voor toeristen niet geheel zonder gevaar omdat flauwe bochten ineens afgewisseld kunnen worden met haarscherpe bochten. Een inschattingsfout is zo gemaakt, zeker in het donker.

Zee

Strand en zee zorgen voor veel plezier. Let wel op de stroming en de bodem. Deze kunnen een gevaarlijke combinatie vormen. Een sterke aflandige stroming kan ertoe leiden dat je te ver van het land verwijderd raakt en in de problemen kunt komen bij het terugzwemmen. Bij het zwemmen of snorkelen in een rotsachtige omgeving moet je letten op uitstekende rotsen. Zeker de combinatie van golven en rotsen kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Met kleine kinderen kun je dan ook beter de afgeschermde zandstranden opzoeken zoals dat van Puerto de Mogán of Playa de las Amadores.