Sluiten

Het vliegveld van Gran Canaria

Het vliegveld van Gran Canaria

Gran Canaria heeft één vliegveld. Het internationale vliegveld van Gran Canaria ligt aan de oostelijke kant van het eiland. De officiële naam van de luchthaven luidt in het Spaans ‘Aeropuerto de Gran Canaria’. Andere namen die je tegen kunt komen zijn Las Palmas Airport of Gando Airport. De IATA-code van het vliegveld is LPA. Deze drieletterige code zul je onder andere op de bagagelabels aan koffers zien staan.

Op jaarbasis reizen er ongeveer 13 tot 15 miljoen passagiers via de lucht van en naar Gran Canaria. Zij zijn goed voor meer dan honderdduizend vluchten per jaar. Ongeveer twintig procent van de passagiers komt via een binnenlandse vlucht naar Gran Canaria. De overige tachtig procent reist via internationale bestemmingen naar Gran Canaria. Ruim de helft van alle internationale toeristen bestaan uit Britten en Duitsers.

Aeropuerto de Gran Canaria telt twee startbanen die parallel aan elkaar liggen. De banen zijn van beton met asfalt en hebben ieder een lengte van 3100 meter. Hierdoor kunnen alle moderne vliegtuigen hier landen. In theorie is er voor de Airbus A-380, momenteel het grootste passagiersvliegtuig ter wereld, een minimale landingsbaan van 3000 meter nodig. Het vliegveld van Gran Canaria voldoet hier dus aan. In de praktijk zul je deze superjumbo niet zo snel spotten op het vliegveld van Gran Canaria. De baanlengte laat weinig marge over voor fouten en in de praktijk zijn vliegtuigen met een capaciteit van meer dan 500 passagiers lastig te verwerken op deze luchthaven.

TUI vliegtuig aan de gate

Vliegen naar Gran Canaria

Vanuit Nederland vliegen zowel Transavia als TUI naar het internationale vliegveld van Gran Canaria. De totale vluchtduur van een rechtstreekse vlucht bedraagt vier uur tot vier-en-een-half uur. Sommige chartervluchten maken op de heen- en/of terugreis een tussenstop op een van de andere Canarische Eilanden, zoals Tenerife of Lanzarote.

bekijk vluchten naar Gran Canaria bij Transavia bekijk vluchten naar Gran Canaria bij TUI

Ligging

Het vliegveld van Gran Canaria ligt halverwege de oostelijke kust van het eiland. De dichtbijgelegen stad is Telde, dat ongeveer tien kilometer ten noorden van de luchthaven ligt. Las Palmas de Gran Canaria, de hoofdstad van het eiland, ligt op ongeveer 25 kilometer noordwaarts van het vliegveld. Bij normale verkeersomstandigheden levert dit een reistijd van ongeveer 20 tot 30 minuten op. De populaire badplaatsen Playa del Inglés, Maspalomas, Meloneras en San Agustin liggen ongeveer 25 tot 30 kilometer ten zuidwesten van het vliegveld. De reistijd via snelweg GC-1 ligt ook voor deze route rond de 20 tot 30 minuten. Zo zie je dat de ligging van het vliegveld goed gekozen is. Als je vanaf het vliegveld naar de badplaatsen Arguineguín, Puerto Rico, Taurito of Puerto de Mogan moet reizen dan ben je nog wat langer onderweg. Denk dan aan een half uur tot veertig minuten.

Voorzieningen

De luchthaven van Gran Canaria biedt alle voorzieningen die je van een hedendaagse airport mag verwachten. Denk aan winkels, geldautomaten, gratis WI-FI, een minimarkt en verschillende horecazaken. De luchthaven telt één terminal, die opgedeeld is in vier zones.

Vervoer vanaf en naar het vliegveld

Hoe reis je van en naar Las Palmas Airport? Als je een pakketreis geboekt hebt waarbij de transfers inbegrepen zijn, dan hoef je je hier niet druk om te maken. De lokale vertegenwoordiging van de touroperator verwelkomt je na aankomst op de luchthaven en zorgt ervoor dat je vanaf de luchthaven naar je accommodatie vervoerd wordt. Dat kan per touringcar of per taxi zijn. Als je in een van de toeristenplaatsen in het zuiden van Gran Canaria verblijft, dan zul je waarschijnlijk met een touringcar naar je hotel of appartement gebracht worden. De reistijd van de transfer kan dan oplopen omdat er vaak meerdere adressen in een rit gecombineerd worden.

Heb je geen transfer inbegrepen in je geboekte reis? Dan zul je voor je eigen vervoer moeten zorgen. Daarvoor bestaan drie opties: de bus, een taxi of een huurauto.

Wil je goedkoop met het openbaar vervoer naar je eindbestemming op Gran Canaria reizen? Dat kan met buslijn 60 naar Las Palmas (30 minuten naar busstation San Telmo of 45 minuten naar busstation Santa Catalina) of met buslijn 1 van vervoersbedrijf Global naar de badplaatsen in het zuiden (o.a. San Augustin, Playa del Inglés en Maspalomas). Alle haltes en de tijden staan op de website van Global. Voor een enkele reis ben je een paar euro per persoon kwijt.

De taxi is een snellere, eenvoudigere maar ook duurdere manier om van het vliegveld naar je eindbestemming op Gran Canaria te reizen. Reken op tarieven van 30 tot 35 euro naar Las Palmas of zo’n 40 tot 55 euro voor een enkele reis naar de geliefde badplaatsen langs de zuidkust van Gran Canaria.

Als je van plan bent om het nodige te zien en te doen op Gran Canaria dan is een huurauto waarschijnlijk de beste vorm van transport. Je hebt dan meteen je vervoer van en naar de luchthaven ter beschikking. Verder ben je tijdens je hele verblijf op Gran Canaria niet afhankelijk van openbaar vervoer of taxi’s. Een huurauto kun je voordelig huren bij Easyterra. Of kies voor Sunny Cars als je all-inclusive autohuur wilt zonder eigen risico.

Auto huren op Gran Canaria

Auto huren

Alles wat je moet weten over een auto huren op Gran Canaria en waar je voordelig een goede auto kunt huren.

lees verder
autorijden

Autorijden

Autorijden is prima te doen op Gran Canaria. Lees alles over autorijden op Gran Canaria, de conditie van de wegen en de verkeersregels.

lees verder

Vliegtuigen spotten

Vliegtuigen spotten

Wil je vliegtuigen spotten rondom het vliegveld van Gran Canaria. Dat kan. Er zijn meerdere goede plekken van waaruit je de landende, opstijgende en taxiënde vliegtuigen kunt zien en fotograferen of filmen. Op de meeste plekken moet het vliegtuigspotten geen enkel probleem opleveren, zolang je de focus maar legt op de commerciële luchtvaart. Op het moment dat je de aanwezige militaire vliegtuigen vastlegt met een fotocamera dan kun je de aandacht trekken van de autoriteiten, die je vervolgens wat vragen kunnen stellen.

Op https://www.spotterguide.net/planespotting/europe/spain/gran-canaria-las-palmas-lpa-gclp/ zie je alle spotterslocaties rondom Gran Canaria Airport.