Sluiten

Het weer op Gran Canaria

Dé reden voor toeristen om naar Gran Canaria te vliegen is het weer. Het aangename droge klimaat van Gran Canaria heeft als belangrijkste kenmerk dat de zon veelvuldig schijnt en neerslag beperkt is. Het kan op Gran Canaria regenen, waarbij de kans op regen in de winterperiode groter is dan in ze zomermaanden. Tussen oktober en maart kan het af en toe flink regenen. Deze kans is in het noorden een stuk groter dan in het zuiden. Dat komt door de passaatwind die vrijwel altijd aanwezig is uit noordoostelijke richting.

Als er buien aangevoerd worden dan bereiken deze de noordzijde van het eiland als eerste. Het bergachtige centrale deel van Gran Canaria houdt de regen vaak tegen, waardoor het in het zuiden op hetzelfde moment dan een stuk aangenamer weerbeeld kan hebben. Steeds vaker komt het voor dat er een regenfront overtrekt die binnen een etmaal voor neerslaghoeveelheden zorgt die normaal in een maand nog niet gemeten worden. De kans op wateroverlast is dan vrij groot.

klimaattabel Gran Canaria

Zon

Het kan op Gran Canaria inderdaad regenen, maar de zon regeert toch het grootste deel van de tijd. In de zomermaanden schijnt de zon gemiddeld 9 uur per dag, in de winterperiode ligt dat nog steeds rond de 6 tot 7 uur. Daarmee behoort Gran Canaria tot de meest zonzekere bestemmingen van Europa.

weer

Temperatuur

Langs de kust is het altijd lenteachtig tot zomers weer. In de wintermaanden ligt de maximumtemperatuur tussen de 18 en 24 graden, waarna het in het voorjaar langzaam oploopt om in de zomer uit te komen tussen de 25 en 31 graden. Landinwaarts kan het door hoogteverschillen (aanzienlijk) koeler zijn. Wie in de winter de Roque Nublo wil bezoeken die heeft kans om met vorst of sneeuw te maken te krijgen. In de zomermaanden en het najaar kan het in de valleien landinwaarts juist een stuk warmer zijn dan direct aan de kust. Het afkoelende effect van het zeewater is daar minder en door de beschutte ligging heeft wind minder kans.

Saharahitte

Gran Canaria ligt ten westen van Marokko. In de zomermaanden kan er een oostelijke stroming op gang komen waarbij hete Saharalucht (vaak met bijbehorend stof/zand) richting de Canarische Eilanden gestuurd wordt. Tijdens zulke dagen kan de maximumtemperatuur op Gran Canaria ineens richting de veertig graden gaan. Dit verschijnsel noemen ze lokaal een calima.

Beste reisperiode

Beste reisperiode

Volgens onze mening zijn de maanden september en oktober het meest aangenaam om op vakantie te gaan op Gran Canaria. Sommige boekjes menen dat juist de winter de beste reistijd voor Gran Canaria is. Het is dan echter koeler, er is een grotere kans op regen en vanwege het hoogseizoen liggen de prijzen dan ook hoger. In het najaar is de temperatuur aangenaam, koelt het ‘s nachts niet zo veel af en schijnt de zon uitbundig. Ook heeft het zeewater dan haar beste temperatuur bereikt wat aangenaam is voor iedereen die wil gaan zwemmen of watersporten. Op de Gran Canaria zonkalender kun je exact per maand zien hoe geschikt het eiland is voor een zonvakantie.