Sluiten

Fotograferen op Gran Canaria

Een prachtige bestemming zoals Gran Canaria leent zich uitstekend voor het maken van prachtige foto’s. En dat doen we steeds vaker. De enorm toegenomen kwaliteit van digitale camera’s in smartphones heeft het aantal foto’s dat we tijdens reizen maken doen exploderen. Datzelfde geldt natuurlijk voor het fotograferen met digitale fotocamera’s. Wie kan zich nog herinneren dat je gelimiteerd was door het aantal foto’s dat er op een fotorolletjes paste? Meestal waren dat er 24 of 36. Wie zich flink uitleefde die schoot misschien 2, 3 of zelfs 4 rolletjes vol tijdens een vakantie. Tegenwoordig moet je hard je best doen om een geheugenkaart vol te schieten met foto’s.

Het leuke aan het digitale tijdperk is dat je je geen zorgen hoeft te maken over mislukte foto’s. Die kosten tegenwoordig niets meer (tenzij je ze afdrukt). Hierdoor maak je meer foto’s en ontstaat er als het goed is meer variatie binnen de foto’s. Het kunnen experimenteren zonder dat het al te veel geld kost kan je helpen bij het leren fotograferen. Fotografen van de oude stempel vinden soms dat je beter minder foto’s kunt maken, waardoor je bewuster fotografeert. Een groot verschil met vroeger is dat het achteraf bewerken van digitale foto’s nu veel makkelijker is dan de opties die je had bij het ontwikkelen en afdrukken bij analoge foto’s. Als de basis goed genoeg is, dan kun je veel achteraf corrigeren. Denk aan licht, kleur, contrast en uitsnede.

Op het moment dat je op Gran Canaria gaat fotograferen, dan gelden alle tips & trucs die in het algemeen van toepassing zijn over reisfotografie en landschapsfotografie. Daarover zijn voldoende boeken, magazines en websites volgeschreven. Wij gaan daar vrijwel niets van herhalen. Wel willen we je wat tips en info meegeven die handig kunnen zijn voor het fotograferen op Gran Canaria.

Fotograferen op Gran Canaria

Licht

Het licht is een belangrijk onderdeel van foto. Zonder licht geen foto. De kleurtemperatuur en de hoeveelheid contrast zijn vaak bepalend voor het resultaat van een foto. Doordat Gran Canaria dichter bij de evenaar licht, gedraagt het natuurlijk zich anders dan in Nederland of België. De hogere stand van de zon midden op de dag zorgt ervoor dat het contrast tussen licht en schaduw groter wordt. Harde schaduwen kunnen een foto flink beïnvloeden. Aan de andere kant zorgt de hogere stand van de zon er ook voor dat je gedurende langere tijd van de dag kunt profiteren van goed licht.

Het blauwe uur en het gouden uur zijn geliefde momenten om op Gran Canaria te fotograferen. Tijdens het gouden uur zorgt de laagstaande zon voor een goudgele gloed in het licht. De grotere schaduwoppervlaktes en fel tegenlicht dwingen je er wel toe om een standpunt te zoeken waarbij je de zon zo ver mogelijk achter je hebt. Omdat Gran Canaria dichter bij de evenaar ligt, duurt het gouden uur hier minder dan 60 minuten.

Het blauwe uur is de periode na zonsondergang, als zon al weg is en de hemel donkerder blauw kleurt. Eenzelfde situatie ontstaat in de periode voorafgaand aan zonsopkomst, maar dat moment wordt bij landschapsfotografie. Het blauwe uur in de vroege ochtend is wel geliefd onder fotografen die modellen vast willen leggen in de Dunas de Maspalomas. Ze gebruiken dan externe lichtbronnen (lampen en reflectoren) om een ideale belichting te krijgen. Ook voor het blauwe uur geldt dat die op Gran Canaria wat korter duurt vanwege de ligging dichter bij de evenaar.

fotograferen voor zonsopkomst

Weersomstandigheden

Zonnig weer betekent niet automatisch betere foto’s. Het mooiste is als je een goed contrast binnen de lucht hebt: een mooie blauwe lucht in combinatie met wat goed afgetekende wolken. Of eventueel wat meer dramatische wolken, maar waarbij de zon wel het object verlicht. Dit soort omstandigheden komen aan de kust van Gran Canaria wat minder vaak voor. Daar is vaker sprake van een egale lucht, wat niet altijd mooier is. Zeker als er wat stof in de lucht hangt dan kun je flets licht krijgen die de foto’s geen goed doen. Een polarisatiefilter kan in dat soort situaties een goed hulpmiddel zijn.

Wees beducht tegen het stof en het zand in de lucht. De combinatie van een harde passaatwind met zand kan ervoor zorgen dat jouw camera last krijgt van stof of zand in de behuizing, op de sensor of in de lens. Duurdere spiegelreflexcamera’s of spiegelloze systeemcamera’s met een goede afdichting tegen stof en spatwater hebben hier minder snel last van. Als de calima waait dan zit er vaak extra veel stof uit de Sahara in de lucht. Dan moet je extra voorzichtig zijn met buiten fotograferen.