Sluiten

Veel zon op Gran Canaria

Veel zon op Gran Canaria

De zon schijnt vrijwel het hele jaar uitbundig op Gran Canaria. Vooral het zuidelijk deel van het eiland kent enorm veel zonuren. In het noorden en centraal op het eiland is er meer kans op bewolking waardoor de zon getemperd wordt. Niet alleen is de zon veel te zien op Gran Canaria, ook is de straling van de zon sterk. Goed nieuws voor mensen die naar Gran Canaria komen om een bruin kleurtje op te doen tijdens de vakantie, slecht nieuws voor de huid.

Zoals algemeen bekend is langdurige blootstelling aan de ultraviolet-straling in zonlicht risicovol. Direct mogelijk gevolg is verbranding van de huid. Dit kan oplopen tot aan derdegraads brandwonden. Het risico op langere termijn is echter nog dramatischer. Huidkanker is een vrijwel direct gevolg van veelvuldige langdurige blootstelling aan UV-straling.

Zonkracht

De hoeveelheid UV-B straling die in het zonlicht zit wordt uitgedrukt in een UV-indexcijfer. De zonkracht wordt daarbij op een schaal van 0 tot 11 aangeduid, waarbij 0 het laagste is en 11 de sterkste zonkracht aanduidt. Van invloed op de zonkracht zijn de volgende factoren: afstand tot de zon, het tijdstip op de dag, atmosferische condities en de aanwezigheid van wolken.

Omdat Gran Canaria dichter bij de evenaar ligt dan Nederland, is de afstand tot de zon kleiner, dus de zonkracht het grootste deel van de tijd hoger. Op Gran Canaria kan de zonkracht oplopen tot maar liefst 10. Op de hoger gelegen plekken is de hoogste waarde van 11 mogelijk. Ter vergelijking: voor Nederland is in juni en juli kracht 8 het hoogst haalbare. Zelfs in de wintermaanden is de zonkracht op Gran Canaria nog aanzienlijk. De UV-index kan dan richting 5 tot 7 komen.

Bescherming

Er zijn drie manieren om je te beschermen tegen de zon. De meest voor de hand liggende is om direct zonlicht te vermijden. De kans dat dat lukt en dat het gewenst is, is klein. Wie gaat zonnen of zwemmen zou in ieder geval moeten proberen de uurtjes te vermijden als de zon op haar sterkst is. Dat is ongeveer vanaf 12 uur tot 3 uur ’s middags. Kleding beschermt ook tegen de zon. De hoeveelheid straling die door kleding heen weet te komen is zo beperkt dat je het kunt verwaarlozen. Voor wie de zon in gaat geldt echter maar één goede oplossing: smeren!

Smeer de huid het liefste een half uur van tevoren in. Vergeet hierbij de oren niet en voor mannen met een dunnere kruin moet dat plekje ook niet overgeslagen worden. Kies een middel met de juiste beschermingsfactor. Voor baby’s minimaal factor 50, voor jonge kinderen minimaal factor 30 en volwassenen kiezen het beste minimaal beschermingsfactor 15 tot 20. Smeer meerdere keren per dag, ook als het middel waterbestendig is.

Anti-zonnebrandmiddelen kopen

Anti-zonnebrandcrèmes zijn volop te koop op Gran Canaria. Dat moet ook wel op een eiland waar de gemiddelde zonkracht vrijwel het hele jaar boven de maximaal haalbare waarde in Nederland ligt. In vergelijking met Nederland betaal je op Gran Canaria bijna net zo veel. Let wel goed op waar je de melk, spray of crème koopt. Veroudering en warmte doen de werking afnemen. Het beste koop je in een winkel met een hoge omloopsnelheid. Op die manier weet je vrijwel zeker dat het product redelijk vers is. Let er ook op dat de anti-zonnebrandcréme niet in een display of rek in de zon staat. Langdurige blootstelling aan hitte laat de beschermende werking zeer snel afnemen