Sluiten

Cueva Pintada

Er zijn verschillende plekken op Gran Canaria waar je in de geschiedenis van het eiland kunt duiken. De meest bekende hiervan is de Cueva Pintada in Gáldar. Dit museum en archeologisch park ligt in het hart van Gáldar. De naam is gebaseerd op de belangrijkste bezienswaardigheid: de beschilderde grot.

Ontdekking van de grot

Deze grot werd in 1862 bij toeval ontdekt tijdens agriculturele werkzaamheden. In de jaren daarna werd de grote door meerdere mensen bezocht en onderzocht, zoals in 1884 door Olivia Stone die de overheid adviseerde om de plek aan te kopen, om het vervolgens onder de hoede te kunnen nemen. Eind negentiende eeuw ontstond er een toenemende bewustwording van de waarde van archeologische vondsten.

Tot daden om de beschilderde grot te beschermen werd helaas niet overgegaan. Dit zorgde ervoor dat de kwetsbare muurschilderingen in kwaliteit achteruit gingen. Het heeft tot 1970 geduurd totdat er serieuze actie is ondernomen. Er werd vastgesteld dat de vochtigheid in de loop der jaren voor de nodige schade heeft gezorgd. Men bouwde een omheining om de grot en in 1972 werd de Cueva Pintada tot beschermde historische artistieke site verklaard.

Over de grot

Cueva Pintada

De grot is naar schatting zo’n tweeduizend jaar geleden oud. Het relatief zachte vulkanische gesteente is door mensenhanden uitgehouwen. De Gaunchen (de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden) hebben geometrische symbolen op de wanden aangebracht. Hier zijn drie kleuren voor gebruikt: wit, roodbruin en zwart, dat inmiddels meer op donkerblauw begint te lijken.

De Cueva Pintada wordt nu als een van de belangrijkste archeologische schatten van de Canarische Eilanden en heel Spanje gezien. De vormen en kleuren van de wandschilderingen zijn terug te vinden in de latere schilderkunst van de Canarios. Tegenwoordig worden dit soort schilderingen in allerlei souvenirs verwerkt.

Archeologisch park

Rond de grot heeft men 24 jaar archeologische opgravingen gedaan. Hierbij zijn de funderingen teruggevonden van een Gaunchendorp. Deze overblijfselen vormen het grootste deel van de archeologische site. Ze hebben de overblijfselen van huizen blootgelegd en verschillende gebruiksvoorwerpen gevonden. Deze tijdens de opgravingen gevonden archeologische schatten worden in vitrines tentoongesteld. Dit deel van het museum bezoek je direct na binnenkomst. De overblijfselen van de oude Gaunchenvesting worden door een grote overkapping beschermd. Hiermee wordt verval door regen en zonlicht tegengegaan. Als bezoeker heb je het voordeel dat je beschut tegen de zon door het archeologische park kunt wandelen.

Binnen het terrein zijn een aantal typische woningen van de Canarios (of Gaunchen) nagebouwd. Zo heb je een indruk van hoe men vroeger leefde op Gran Canaria. Het is niet de enige plek op het eiland waar je nagebouwde Gaunchenwoningen kunt bezoeken. Ook in het openluchtmuseum Mundo Aborigen kun je dezelfde soort ronde stenen woningen zien.

Cueva Pintada bezoeken

Cueva Pintada

Een bezoek aan Cueva Pintada brengen kan alle dagen van de week. Tijdens een aantal feestdagen is het museum en archeologisch park gesloten, zoals tijdens Kerstmis, op Oudjaarsdag, op Nieuwjaarsdag en op 1 mei, als het de Dag van de Arbeid is. Er is per dag een beperkt aantal bezoekers toegestaan. Het bezoek vindt plaats onder begeleiding van een gids. Vandaar dat er gewerkt wordt met tijdsloten. Wanneer jij deel kunt nemen hangt af van in welke taal je de tour wilt doen.

Het bezoek neemt ongeveer drie kwartier tot een uur in beslag. Het eerste deel bestaat uit het archeologisch museum, waar je de verschillende vondsten kunt bewonderen. Vervolgens maak je een wandeling door het archeologische park. Daarna kun je een ongeveer vijf minuten durende videoclip bekijken over de Gaunchen en de grot. Tot slot krijg je toegang tot de afgeschermde grot. De Cueva Pintada heeft een dubbele bescherming om verder verval te voorkomen. De wanden van de grot zijn door glazen wanden afgeschermd en de ruimte waar je kunt staan is door middel van deuren afgeschermd. Goed om te weten is dat je tijdens het bezoek aan de beschilderde grot geen foto’s mag maken, ook niet zonder flits.

Bereikbaarheid

Het adres van de Cueva Pintada is Calle Audiencia 2 in Gáldar. Dit is in het centrum van Gáldar. Het museum en archeologisch park heeft geen eigen parkeerterrein of parkeergarage. Je kunt een parkeerplekje op straat zoeken of de auto op de betaalde parking aan de Reina Armida wegzetten. Kom je met de bus naar Gáldar? Stap dan uit bij halte Huerto Nuevo, Seat of Hederos De D José Guzman Sosa. Dit zijn de haltenummers 187032, 187051 en 187061. Als je met de taxi komt, dan kan deze je voor de entree afzetten.

bekijk locatie in Google Maps