Sluiten

Arucas

Arucas

Het is dat Arucas net iets te groot geworden is, anders had deze noordelijk gelegen stad zeker een plekje moeten krijgen tussen de mooiste dorpen van Gran Canaria. Arucas is met bijna veertigduizend inwoners te groot. Arucas is een van de oudste plaatsen van Gran Canaria. Het huidige stadje werd in de vijftiende eeuw gesticht, nadat de plaats in 1478 volledige verwoest werd in de strijd tegen de Gaunchen.

Dankzij het intensieve verbouwen van suikerriet groeide Arucas al snel uit tot een van de belangrijkere plaatsen op Gran Canaria. Het vruchtbare land rond Arucas heeft daardoor een grote rol gespeeld in de welvaart van de plaats.

Luizen

In de tweede helft van de negentiende eeuw zorgde het kweken van de cochenilleluis voor een nieuwe economische impuls. Deze luis wordt gekweekt om zijn karmijnrode kleurstof. Deze kleurstof wordt op verschillende manieren toegepast, bijvoorbeeld in verf, in voedingsmiddelen en in cosmetica zoals lippenstift. Omdat karmijn een dierlijke basis heeft, vermijden de meest fanatieke veganisten en vegetariërs voedingsmiddelen waar deze stof, die ook als E120 aangeduid wordt, in verwerkt zit.

Het centrum van Arucas

Het centrum van Arucas

Arucas heeft een prachtig sfeervol centrum. Als je een lijstje maakt met de tien mooiste plekken op Gran Canaria, dan verdient het historische hart van Arucas daar zeker een vermelding. Sfeervolle straatjes, mooie pleinen een prachtige historische panden maken van Arucas een fotogenieke plek.

Kerk in Arucas

Het centrum wordt gedomineerd door de neogotische Parochiekerk van San Juan Bautista. Dit geloofsgebouw torent letterlijk boven de stad uit. Het gebruikte lavasteen, dat uit de directe omgeving van Arucas afkomstig is, zorgt voor een vrij donker uiterlijk. Het maakt het bouwwerk wat ons betreft nog imposanter. Je zou denken dat de kerk (en nee: het is geen kathedraal) al eeuwen oud is. Dat is niet zo. Men begon in 1909 aan de door Manuel Vega ontworpen kerk en men was daar pas in 1977, 68 jaar later, mee klaar. Het mooie aan de Iglesia Matriz de San Juan Bautista is dat er vooral lokale steenhouwers en kunstenaars aan de bouw gewerkt hebben.

Rond de kerk vind je een aantal sfeervolle straatjes waar je de typisch Canarische stijlelementen snel herkent in de architectuur. Gekalkte muren, soms in prachtige kleuren, zijn voorzien van fraaie houten elementen, waaronder de veel toegepaste houten balkons. Twee pleinen zijn het vermelden waard. Het Plaza de San Juan wordt gezien als het centrum van Arucas. Dit plein ligt direct bij de kerk en is een belangrijke ontmoetingsplaats voor de inwoners van de stad. Een andere mooi plein in de binnenstad van Arucas is het Plaze de Constitión. Dit autovrije plein wordt gedomineerd door twee mooie negentiende-eeuwse gebouwen: het gemeentehuis en het gebouw waar vroeger de overdekte markt in zat.

Prachtige parken

Arucas kent veel groen, dat prima gedijt in het subtropische klimaat dat in dit stuk van Gran Canaria heerst. Een deel van het groen is samengevoegd in openbare parken. Het drukste bezochte park van Arucas is het gemeentelijke park: het Parque Municipal de Arucas. Opvalledn voor dit weelderige rechthoekige park is dat twee parkstijlen gecombineerd zijn: de vele bomen doen je denken een aan Engelse tuin, terwijl de geometrische bloembedden en waterpartijen eerder aan een Franse tuin toe te schrijven zijn.

Het Parque Municipal de Arucas is een geliefde plek in het hart van de stad om even te ontspannen. Je ziet bezoekers wegdromen in een boek of gewoon mijmerend de dag overpeinzen. Een ander park dat de moeite waard is, is de botanische tuin Las Hesperides. Dit aan de voet van de Montaña de Arucas gelegen park staat ook wel bekend onder de naam Jardín de la Marquesa. Hier kun je rondlopen tussen ruim 500 verschillende plantensoorten die afkomstig zijn van vijf continenten. Jardín de la Marquesa ligt net buiten de bebouwde kom van Arucas.

Arehucas Rum

De rumdistilleerderij is een reden waarom een deel van de toeristen naar Arucas komt. Deze rumfabriek produceert al sinds de negentiende eeuw de beste en meest populaire rum van de Canarische Eilanden. Je kunt op doordeweekse dagen een bezoek brengen aan Destilerías Arehucas. Tegen betaling krijg je een rondleiding waarbij je kennismaakt met het productieproces van de rum en de geschiedenis van de fabriek. De rondleiding wordt afgesloten met een proeverij waarbij je vier producten naar keuze kunt proeven. Kom wel op tijd: de openingstijden zijn van 9 uur in de ochtend tot 2 uur in de middag. De laatste rondleidingen starten tussen 1 uur en half twee.

alles over de Arehucas distilleerderij